AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Kök bitkiler arasında en yaygını olan zencefili bile unutturacak besin ortaya çıktı. Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içeren bu besin vücudu baştan sona yenileyen bir şifa deposudur.
Zencefili hafızalardan sildirecek besin Asya ülkelerinde sıklıkla tüketilir. Sağlıklı uzun bir ömrü sağlar. Bilim insanları ölmeden herkesin bu besinle tanışmasını tavsiye eder.
Anavatanı Güney Asya olan havlıcan, zencefil ailesindeki en sağlıklı kök bitkidir. İçeriğinde toprak özü olan havlıcan alternatif tıpta kemik ve romatizma ağrıları için tüketilir.
Faydaları resmen saymakla bitmez. Aktarlardan kurutulmuş ya da toz formunda satın alabilirsiniz. Öte yandan ülkemizde bulunmaz. Genellikle çay olarak tüketilir.
Vücutta kemik ve kas aralarında ürik asit nedeniyle biriken sıvı yani ödemi söküp atar.
Son dönemlerde hastalıkları bıraktığı en büyük hasar olan baş ağrısına iyi gelir. Sinir sistemini güçlendirir.
Gribal enfeksiyonlarda çöken bağışıklık sistemini yeniler. Virüs ve bakterilere karşı vücudun direncini artırır.
Boğaz ve akciğerlerde biriken balgamı söküp atar. Göğsü yumuşatır. Nefes yollarını temizler.
Mide ya da ağız içi enfeksiyonuna bağlı gelişen ağız kokusunun tek çaresidir. Ayrıca ağız içi yaraları bitirir.
Düzensiz olan adet sürecine de fayda sağlar.
Günde tüketilen bir bardak havlıcan çayı vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlar.
Sperm sayısını artırarak doğurganlığı destekler.