Zencefili asla böyle kullanmayın! Mideyi mahvediyor

Kış aylarında soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarda zencefil sık kullanılıyor. Doğru tüketildiğinde ilaç olan bu baharat yanlış kullanımda mideyi mahvediyor. Peki, zencefil nasıl tüketilmeli, mide nasıl korunmalı? Yanıtlar haberimizde…

KADİR TEKİN

Bazı baharatları ve bitkileri iyileşmek için tüketirken mideye zarar verebiliyoruz. Özellikle zencefil gibi yoğun baharatların dikkatli tüketilmesi gerekiyor.

Kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için en çok tercih edilen doğal ürünlerin başında gelen zencefil, doğru tüketildiğinde adeta şifa deposu. Ancak uzmanlar, yanlış kullanımının mideye ciddi zararlar verebileceği konusunda uyarıyor. "Faydalı diye ölçüsüzce kullanmak, vücuda yarardan çok zarar verir," diyen beslenme uzmanları, zencefilin özellikle aç karnına veya yüksek dozda tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Doğal takviyeler, baharatlar ya da bitki çayları ilaç gibidir; dozuna dikkat edilmezse mideyi, karaciğeri ve kan dengesini olumsuz etkileyebilir.

AÇ KARNINA ZENCEFİL TÜKETMEYİN

Diyetisyenlere göre zencefilin sindirimi hızlandırıcı etkisi, mide asidini artırabiliyor.

"Zencefil, aç karnına alındığında mide yanması, bulantı ve hatta reflü ataklarını tetikleyebilir."

Uzmanlar, özellikle gastrit ve ülser hastalarının zencefili dikkatli kullanması gerektiğini söylüyor.

TOZ HALİNE DİKKAT!

Taze kök zencefil yerine toz formu kullanıldığında, fazla miktarda tüketim mide duvarını tahriş edebilir.

Uzmanlara göre günde yarım çay kaşığından fazla toz zencefil almak mide rahatsızlıklarına yol açabiliyor.

DOĞRU KULLANIM ŞEKLİ

Zencefil çayı hazırlarken 1 dilim taze kökü 5–6 dakika sıcak suda demlemek yeterlidir.

Bal veya limonla karıştırılarak içilebilir, ancak kaynar suya eklenmemeli. Günlük kullanım miktarı 2–3 gramı geçmemelidir.

KİMLER DİKKAT ETMELİ?

Mide hastalığı olanlar (ülser, gastrit, reflü)

Hamileler (özellikle ilk trimesterde aşırı tüketim risklidir)

Kan sulandırıcı ilaç kullananlar

Ödevde yapay zeka modası! Başarı mı, tembellik mi?