KADİR TEKİN
Dünyada ve Türkiye'de çocuklarda zekayı, hafızayı ve bilişsel becerileri etkileyen besinler üzerine çok sayıda araştırma yapılıyor. Ortaya çıkan ortak sonuca göre çocukların zekasını en çok etkileyen vitamin Omega-3, E vitamini ve demir. Beyin nöronları üzerinde etkisi olduğu belirtilen bu vitaminleri bazı besinlerde bulmak mümkün.
Aileler çocukların bilişsel becerilerinin gelişmesi için her şeyi yapıyor. Fakat paketli gıdaların zararından ne yazık ki yüzde yüz koruyamıyor. Bu yüzden dünya üzerinde birçok araştırma doğal besinlerin önemini vurguluyor. Çünkü bu besinler çocukların zekasını etkiliyor.
Bazı araştırmalar, avokadonun içerdiği tekli doymamış yağların hafızayı iyileştirdiğini göstermiştir.
Omega-3, tam tahıllar, yumurta, kakao, bakliyat, mercimek, kuru yemiş ve tohumlar, zerdeçal, yapraklı yeşillikler ve meyvelerin de zekayı etkilediği gözlemlenmiş.
Balık tüketiminin bilişsel yetenekleri olumlu yönde etkilediği belirtiliyor. Ayrıca balık yetişkinlerin de zihinsel sağlıklarına fayda sağlıyor.