Besinler arasında zeka açmaya yarayan yiyecekler çocukların ve yetişkinlerin sağlığı için çok faydalı. Balık ve doğal yağlar içere besinler zekayı açıyor. İşte detaylar...
ZEKA AÇAN BESİNLER
Hafıza için gerekli vitaminleri( A,D, B12, B grubu) içerir. Beynin sinyal alıp sinyal göndermesi için gerekli olan tirozin'i barındırır. Vücudun zinde ve uyanık kalması için gerekli enerjiyi sağlar.
Uzun süreli hafızayı arttırmak, beyin hasarlarını azaltmak ve ileride görülecek Alzheimer hastalığı riskinin önlenmesi için gerekli polifenol'ü barındırır.
İçinde bulunan K vitamini sayesinde beyin gücünü arttırır ve bilişsel fonksiyonların gelişimini sağlar. Brokolide yüksek oranda bulunan folik asit gerginlik stres, asabi davranışlar ve ilgisizlik gibi sorunların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
Ispanak, vitamin yönünden oldukça zengindir. İçerisinde A, C, E, K vitaminleri bulunur. Sindirim sistemini rahatlatması ve göz sağlığını koruması, öne çıkan faydalarından sadece bazılarıdır. Flavonoidler açısından da zengin olan ıspanak, mide ve cilt kanserine sebep olabilecek hücrelerle savaşarak bünyemizi kanser hastalıklarına karşı korur.
Omega 3 yağ asidi içerir. Omega 3 hafızayı güçlendirerek olası hafıza kayıplarının önüne geçmeye yardımcı olur. Yine yağlı balıklarda bulunan B12 vitamini, kan hücrelerinin üretiminde destekleyici rol oynar.
Bilgi depolamak ve bilgi göndermek için beyin zarının esnekliğini sağlar. Beyin gelişimi ve sağlığı için yağın önemi oldukça fazladır. Tam yağlı; süt, peynir, yoğurt vb. besinlerin içindeki protein oranı daha yüksektir.
Yüksek kakao içeren 30- 40 gram bitter çikolata güçlü antioksidan içerir. Doğal uyarıcılar sayesinde konsantrasyon ve odaklanmayı arttırır. Endorfin seviyesini arttırarak beyin reseptörlerini harekete geçirir.
Esmer ekmek, kepekli pirinç, yulaf, buğday, darı vb. tahıl ve tahıl ürünleri B6, B12 ve folik asit içerirler. Hafızayı güçlü tutar, korur, konsantrasyon ve beyine düzenli kan akışı sağlar.
Vitamin, mineral, protein kaynağı olana kuruyemişler ruh halimizi mutlu tutar. Kognitif fonksiyonları artırır, hafif depresyon durumlarında da rahatlamaya yardımcı olur.
Susuz kalan beyin kortizol denilen bir hormon salgılar, bu hormonun fazla salgılanması hafıza gücünün azalmasına neden olur. Kortizol salgılanması adrenalin hormonun da artışını tetikler bunun sonucu olarak beyin fonksiyonlarında bozulmalar olur ve hafıza olumsuz yönde etkilenir.
İçinde bulunana kurkumin pigmenti sayesinde beyin gelişimine yardımcı olur. Kurkuminin bir diğer faydası ise alzheimerın plak oluşumunun önüne geçiyor.
Araştırmalar sonucu içerisinde bulunan fisetin adı verilen bir flavonol bileşiği sayesinde ilerleyici hafıza ve öğrenme kayıplarını engellediği ortaya çıkmıştır.