IHA
Salça yapımının geleneği olur mu demeyin. Amasya'nın Yuvacık köyünde 100 yıllık salça geleneği devam ettiriliyor. Kendi salçasını yapan kadınlar hem büyüklerden kalma salça tarifine uymanın gururunu hem de kendi salçalarını yapmanın mutluluğunu yaşıyor. Peki, özenle hazırlanan salçalar hangi aşamalardan geçiyor? İşte yüzyıldır devam eden salça yapımının hikâyesi...
Amasya Yuvacık Köyünde kadınlar imece usulü kış aylarının vazgeçilmez tatları arasında olan ev salçası hazırlığına başladı. Büyük bir titizlikle domatesleri doğrayan kadınlar köyde yaklaşık yüzyıldır kendi salçalarını kendileri yapıyor.
SALÇA YAPIMININ PÜF NOKTALARI
Küçük küçük doğranan domatesler, odun ateşinde yaklaşık 3 saat kaynatıldıktan sonra tuzu atılıyor ve tuzu atıldıktan sonra yaklaşık 1 saat daha kaynatılan domatesler salça haline geldikten sonra soğumaya bırakılıyor. 12 saat soğumaya bırakılan salça daha sonra kullanıma hazır hâle geliyor.
Salça yapan Aysel Ortaköylü, “Bugün salçamızı yapıyoruz. Her sene olduğu gibi, Ağustos ayında kendi domatesimizi topluyoruz. 100 yıldır devam ettiriyoruz bu imece usulümüzü. Köylü kadınlarımızla birlikte salçamızı kendimiz yapıyoruz.” dedi.
Bu geleneği sürdüreceklerini söyleyen Seniha,Aylak,"Köyümüzde 100 yıldır gelenek haline gelen salça yapımı yapılıyor. Bizde ebelerimizden, dedelerimizden gördük. Bunu devam ettirmeye çalışıyoruz. Ağustos ayının ortasında domateslerimiz topluyoruz, eziyoruz, ondan sonra ocaklıyoruz. Ocakladıktan sonra tuzlayıp, kavurup, alıp, soğutup, bidonlarımıza koyuyoruz. Elimizden geldiği kadar devam ettirmeye çalışıyoruz. Kendi salçamızı kendimiz yapıyoruz.” diye konuştu.
Kadınlar salça yapımına her sene ağustos ayının ortalarında başlıyor. 3 kilo domatesten yaklaşık 1 kilo salça çıkıyor.