Yüzü değiştiren uygulama! İple yüz germe uygulaması en çok yanak, kaş ve alın için kullanılıyor

Son günlerde Seda Sayan'ın genç görünen fotoğrafıyla gündeme gelen Fransız askılama diğer adıyla iple yüz germe uygulaması merak konusu oldu. Gençleştirme için hem kadınlara hem de erkeklere uygulanabilen iple yüz germe uygulaması; yanak, kaş ve göz kapağı sarkmasında, alın germede, bozulmuş çene çizgisinin düzeltilmesinde ve boyun germede kullanılan bir yöntem. Sizler için iple yüz germe uygulamasının detaylarını Prof. Dr. Mustafa Özdemir ile konuştuk. “İple yüz germenin faydaları nelerdir? İplere yüz germe kimlere yapılır?” gibi soruların cevabı için araştırma yapanlar için tüm ayrıntılar haberimizde…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Ciltteki sarkmalar ve kırışıklıklara çözüm arayanlar iple yüz germe diğer adıyla Fransız askılama uygulamasını araştırıyor. Son günlerde genç görünen yüzüyle gündem olan Seda Sayan'ın da bu yöntemi kullandığı konuşulanlar arasında. Peki, iple yüz germe nedir, kimlere yapılır?

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mustafa Özdemir, ameliyatsız yüz germe operasyonu hakkında en çok merak edilenleri anlattı.

Yüz germe ne için yapılır?

Yaş artışıyla birlikte başta yüz olmak üzere tüm derimizde kollajen ve elastin liflerinin azalmasına bağlı olarak sarkmalar ve kırışıklıklar oluşur. Yer çekiminin etkisiyle daha da belirginleşen bu sarkma ve kırışıklıklar için birçok tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Artık geliştirilen birçok yöntem sayesinde cerrahi operasyonlar daha ileri yaşlara ötelenebilmekte veya bazı hastalarda tek başına yeterli sonuçlar sağlayabilmektedir. İplerle yüz germe bu teknikler arasında oldukça başarılı ameliyatsız yüz germe uygulamasıdır.

Yüz germe nasıl bir uygulama?

Çok ince iğneler içine yerleştirilmiş PDO (polidioksanon) adı verilen iplikler, cildin sarkan ve gevşeyen noktalarına yerleştirilir. Bu ipler bu bölgelerde yüzün gerilmesini sağlayan mekanik destekle birlikte zamanla kollajen yapımında artışta sağlayarak cilt kalitesinde iyileşme sağlar.

İplerle yüz germe için Ultra V Lift, Aptos Lifti, Kontür Lifti, Silhouette Lifti, Örümcek Ağı Estetiği, Happy Lifti ve Thread Lift gibi farklı isimler altında düz veya kılçıklı ameliyat iplikleri sarkmış yüz görünümünü düzelten çok çeşitli tekniklerle kullanılmaktadır. Bu iplerde biyoljik olarak absorbe edilebilen antimikrobiyal flamentler bulunur. İpler çeşitli çaplarda ve uzunluktadır. Ayrıca bazılarının üzerinde yerleştirildikleri dokuya daha iyi tutunmaları için balık kılçığına benzer çıkıntılar bulunur. Bazı iplikler dokuda dolgunluk vermesi için burgulu şekilde tasarlanmıştır. İplerdeki bu özellikler uygulanacak bölgelerde en iyi sonuçların alınmasını sağlar.

Yüzün hangi bölgelerinde kullanılır?

İpler yüz, boyun, göz çevresi, kaş kaldırma, gıdı bölgesi, kol altları ve bacak içlerinde kullanılır. Yüzde özellikle yanak, kaş ve göz kapağı sarkmasında, alın germede, bozulmuş çene çizgisinin düzeltilmesinde ve boyun germede kullanılır. Sarkmış kol altları ve bacak içleri için ideal tedavi yöntemlerinden birisidir. Bu bölgelerde özellikle kırışıklık, sarkıklıkların giderilmesinin yanında cilt kalitesinin artırılması içinde kullanılır.

İple yüz germe kimlere yapılabilir?

İple yüz germe ve gençleştirme işlemi cinsiyet farkı gözetmeksizin hem erkeklere hem de kadınlara uygulanabilir. Cildin ve yumuşak dokuların sarkma derecesi ve iple asmaya uygunluğu önemlidir. Genellikle 35 ila 60 yaş arası, daha genç ve daha canlı görünmeyi talep eden bireyler için uygundur. Özellikle cerrahi olarak yüz germe operasyonu sonrası aşırı gerilmiş bir yüz oluşturmaz. Bu açıdan ipler çevreden hissedilen fakat ne yaptırdığı çok fark edilmeyen daha yumuşak bir dönüşüm sağlar.

İple yüz germenin yan etkisi var mı? Nelere dikkat edilmelidir?

İpler yüz germe ve gençleştirme işlemleri son derece güvenlidir. Burada en önemli nokta yüz veya iplerin yerleştirileceği bölgelerin anatomik yapısına ve ip uygulama tekniklerine iyi hakim olmak gerekiyor. Özellikle bu konuda eğitimli bir doktor tarafından gerçekleştirilmesi çok önemlidir.

Yeterli düzeyde insan cilt ve cilt altı anatomi bilgisi olmayan doktor dışı bireylere yaptırılması son derece tehlikelidir ve en başta yan etkiler olmak üzere istenmeyen birçok durumla karşılaşılabilir.

Kullanılan ipler sağlık için uygunluğu kanıtlanmış PDO (polidioksanon) ameliyat iplikleridir. Bu ipler aynı zamanda cerrahide beyin, kalp ve karın ameliyatlarında uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Lokal anestezi yöntemi ile uygulanan, genel anesteziye ihtiyaç duyulmayan bir işlem olduğundan genel anestezide rastlanan hiçbir riski taşımaz. İple ameliyatsız yüz germe son derece güvenli minimal invaziv bir yöntemdir. Hafif ve kısa süreli bir şişkinlik ve morarma dışında herhangi bir yan etki beklenmez.

Uygulama sonrasında çok sayıda ip kullanılmadı veya beraberinde farklı bir işlem yapılmadıysa günlük aktivitelerine dönebilirler. İşlem sonrası ağzın çok geniş açılması veya abartılmış mimiklerin yapılmasından kaçınılmalıdır. İşlemden 3 hafta sonrasına kadar ise yüzün ovuşturulmasından ve yüz üstü yatmaktan kaçınılmasını tavsiye edilir.

Ciltte iplerin etkisi ne zaman başlar?

Yüze fazla baskı yapılmaması gerekmektedir. İşlem sonrası birkaç gün içerisinde şişlik, kızarıklık veya morluklar gelişmesi durumunda bunları azaltmak için buz kompresi uygulanması önerilmektedir. Hastanın yüzünde hissedeceği rahatsızlık hissi diğer cerrahi operasyonlara göre minimum düzeydedir. Her deri altı işleminde ilk birkaç gün içerisinde rastlanılan hafif kaşıntı, ağrı ve gerilme hissi görülebilir.

İpler cilt altına yerleştirildikten hemen sonra cilt germe etkisi başlar. Cildin sıkılaşması ve gerçek lifting etkisinin ortaya çıkması birkaç haftayı bulur. Etki süresi 1-2 yıl devam eder. Kullanılan iplerin türüne göre kalıcılık süreleri daha uzun olabilir. İple ameliyatsız yüz germe cilt yenilenmesi (rejuvenasyonu), cilt tonunun iyileştirilmesi, kırışıklık ve sarkmaların giderilmesinde tek başına yeterlidir. Ekstra olarak Radyofrekans, PRP, Dolgu ve Botolinum toksin enjeksiyonları ile birlikte kombine edilebilir.