Hamilelik nasıl anlaşılır? İşte yüzde yüz hamilelik belirtileri

Hamilelik belirtileri merak ediliyor. Hem biyolojik hem de ruhen insanı değiştiren hamilelik sürecini ilk başta tespit etmek zor. Fakat bazı belirtiler hamilelik şüphesini doğruluyor. İşte yüzde yüz hamilelik belirtileri...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Hamilelik belirtileri herkes için kolay anlaşılmaz. Fakat hamileliğin başlangıcının elbette sinyalleri olacaktır. Hormonal ve fizyolojik olarak birçok değişime sebep olan hamilelik belirtilerinde öne çıkan durumları sizler için derledik.

HAMİLELİK NE ZAMAN BELLİ OLUR?

Tıpta hamileliğin ilk haftası, son menstural dönemin başladığı günden itibaren sayılmaktadır. 14. Gün tamamlandıktan sonra yumurtlama gerçekleşmektedir. Ebeveyn adaylarının merak ettiği ilk hafta belirtileri aslında yumurtlamadan bir sonraki hafta yani, gebeliğin 3. hafta belirtileridir.

HAMİLELİK BELİRTİLERİ

Göğüste hassasiyet, şişlik ve göğüs ucunda renk değişimi

Ruh halinde değişiklikler

Duygu durum değişiklikleri

Sık idrara çıkma ihtiyacı

Vajinal akıntıda artış

Şişkinlik hissiyatı

Yorgunluk, halsizlik ve uyku hali

Mide bulantısı

Kokulara karşı hassasiyet

Kalp atış hızının artışı ve çarpıntı

İmplantasyon kanaması veya lekelenmesi (her kadında görülmez)

Bel ve kasıkta kramp şeklinde ağrılar/kasılmalar

Vücut sıcaklığında artış

HAMİLELİĞİN İLK HAFTASINDA NELER OLUR?

Yumurtlama henüz başlamadığından dolayı hamileliğin 1. haftasında bebek oluşmamıştır. Bu süreçte menstural döneminiz devam etmektedir. Menstural döneminiz devam ederken bir yandan da vücudunuz kendisini gebeliğe titizlikle hazırlamaktadır.

İLİŞKİDEN 7 GÜN SONRA HAMİLELİK BELLİ OLUR MU?

Cinsel birliktelikten 1 hafta sonra hamilelik belli olmaz. Yumurtlama gibi hamileliğin temeli olan basamakların tamamlanması 2 haftalık (14 günlük) bir süreç alır. Yani hamileliğinizi 3. Haftada doğrulayabilirsiniz.

MİDE YANMASI HAMİLELİK BELİRTİSİ MİDİR?

Hamilelik belirtileri arasında mide yanması da yer alır. Fakat yukarıda saydıklarımıza oranla daha az rastlanmaktadır. Ayrıca mide yanması gebeliğin ilk haftalarında olabildiği gibi, gebeliğin son haftalarında da olabilmekte ve artış gösterebilmektedir.

İKİZ HAMİLELİKTE BELİRTİLER AYNI MIDIR?

Hamileliğin ilk belirtilerinde tek, ikiz veya üçüz hamilelik gibi ayırt edilebilecek farklılıklar bulunmamaktadır. İlerleyen zamanlarda, çoğul hamilelik kendisini karnın daha hızlı büyümesiyle gösterecektir. Ayrıca çoğul hamileliklerde bel, kasık ağrıları tek hamileliğe göre daha yoğun, idrara çıkma isteği de çok daha sık olacaktır.

HAMİLELİĞİN İLK HAFTASINDA BETA HCG DEĞERİ KAÇ OLMALIDIR?

Beta hcg değeri ile hamilelik kesin olarak doğrulanır. Kişiden kişiye göre farklılık gösteren Beta hcg değeri 1 haftalık hamile kadında ortalama 5-50 aralığında değişiklik göstermektedir. Bu değerin kontrolü düzenli olarak doktor takibinde olmalıdır. Sağlıklı bir hamilelikte bu değer zamanla artış göstermelidir.

YÜZDE YÜZ HAMİLELİK BELİRTİLERİ

Hamileliğin en yaygın ve en erken belirtisi regl gecikmesidir. Hamilelikte artan progesteron seviyeleri yorgunluk, halsizlik ve uyku haline sebep olabilir. Bazı kadınlarda bazı yiyeceklere karşı hassasiyet veya aniden yoğun ilgi artışı gerçekleşebilir. Hamilelikte hormonlarda büyük değişimler gerçekleşeceği için göğüslerde hassasiyet, şişlik ve göğüs ucunda renk değişimi gibi belirtiler de gerçekleşebilir. Ayrıca sık rastlanan hamilelik belirtileri arasında, sık idrara çıkma ihtiyacı da bulunmaktadır.

HAMİLELİĞİN İLK HAFTASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Hamilelik öncesi doktor kontrolünde vitamin ve mineral takviyesine başlanmalıdır.

Çay kahve gibi kafein içeren ürünler tüketilmemelidir.

Sigara ve alkol gibi zararlı maddeler bırakılmalıdır.

Paketli, hazır gıdalar tüketilmemelidir.

Kızartılmış yemekler yenilmemelidir.

Sağlıklı ve dengeli beslenilmelidir.

Uyku düzenine dikkat edilmelidir.

Hafif egzersizler yapılmalıdır.

Çok uzun süre hareketsiz kalınmamalıdır.

Yeterli düzeyde istirahat edilmelidir.

Stresten uzak durulmalıdır.