Yumurtayla ilgili 10 gerçek

Yumurta şüphesiz en sağlıklı protein kaynaklarından biri. İster haşlayın, ister omlet yapın, her öğünde hayal kırıklığına uğratmayan bir lezzet ve çok sağlıklı… Ancak yumurtayı kötü bir üne kavuşturan bazı şeyler var!

Aksam.com.tr/Mor Papatya

Bir yumurtanın beslenme profiline baktığımızda; 7 gram yüksek kaliteli protein, çeşitli mineraller, vitaminler ve sadece 5 gram yağ içerdiğini görüyoruz. Ve sadece 75 kaloriye sahip.

YUMURTANIN FAYDALARI

1-Güçlü bir besindir ve kilo kaybına yardımcı olur.

2-Tok tutar ve metabolizmanızın çalışmasına yardım eder.

3-B12 vitamini, B6, Kolin ve Folat içerir. Bu besinler kişinin ruh halini ve hafızasını düzenler. Ayrıca bir yumurtanın bir kadının günlük önerilen kolin değerinin yüzde 26'sını içerdiği söylenir.

4-Bilinenin aksine yumurta tükettiğinizde iyi kolesterol yani HDL yükselir.

5-Günlük önerilen selenyum değerinin yüzde 28'ini içerir. Her gün bir yumurta yediğinizde cildinizi besler ve sağlıklı kalmasını sağlar.

6-Bağışıklık, kas ve vücut dokularının korunmasına ve onarılmasına yardımcı olur.

7-Sağlıklı bir hamilelik sunar.

8-Göz sağlına faydaları gözlemlenmiştir.

9-Yumurta ayrıca A, B, E ve K vitaminlerinin kaynağıdır.

10-Tavuk yumurtasına kıyasla bıldırcın yumurtası B1 vitamininden yüzde 140 daha zengindir.

YUMURTA HANGİ DURUMLARDA YAN ETKİLERE SAHİPTİR?

1-Günlük alım değerini sınırlandırmak gereklidir. Günde 1-2 yumurtayı geçmemelidir.

2-Yumurta ile ne yediğiniz konusunda yemek eşleştirmenizi izlemek önemlidir.

3-Çiğ veya az pişmiş yumurtalar, kabuklardaki gözeneklerden girebilen bakteriler içerebilir.

4-Bazı kişilerin yumurta alerjisi veya hassasiyeti vardır. Alerjisi olan bir kişi, yumurta veya yumurta ürünleriyle temas ettiğinde yaşamı tehdit eden bir reaksiyon yaşayabilir.

5-Kabuğu çatlamış veya son kullanma tarihi geçmiş yumurtaları satın almayın.

6-Yumurtaları buzdolabında saklayın. Yumurtalar oda sıcaklığında terleyebilir, bu da bakterilerin kabuklara girmesini ve büyümesini kolaylaştırır.

7-Pişirme sistemi de son derece önemli: Yumurtaları, sarıları sertleşene ve beyazları opak (mat) olana kadar pişirin.

8- Yumurta proteininin yüksek değeri, böbreklerin kandaki toksinleri filtreleme kabiliyetine zarar verebilir.

9-Çiğ yumurta biotin eksikliğine neden olabilir.

10- Özellikle yumurta akı kolesterol içermez, ancak yine de protein içerir.