KADİR TEKİN
Yumurta, besin değeri yüksek, doğal bir protein kaynağıdır ve insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Sarısından beyazına kadar birçok yumurta çeşidi var. Yumurta alırken bazıları rengine göre bazıları da yumurtanın üzerindeki üretim kodlarına dikkat ederek alıyor. Fakat yumurtanın beyazı mı sarısı mı faydalı diye hep tartışılır. Bugün yumurtayla ilgili en çok merak edilenleri kaleme aldık.
YUMURTA KODLARI NE ANLAMA GELİR?
Yumurtaların üzerinde 4 haneli bir üretim kodu bulunur (örnek: 0TR06...).
0: Organik
1: Serbest gezen (gezen tavuk)
2: Kümeste (kafessiz ama kapalı ortam)
3: Kafes sistemi (en yaygın ama en tartışmalı yöntem)
"0" ve "1" kodlu yumurtalar, hayvan refahı ve doğallık açısından daha iyidir.
YUMURTANIN BEYAZI MI SARISI MI FAYDALI?
Yumurtanın hem beyazı hem sarısı faydalıdır, ama farklı yönlerden.
YUMURTA BEYAZININ FAYDALARI
Yüksek protein içerir. (yağ ve kolesterol içermez)
Düşük kalorili olduğu için diyet ve sporcu beslenmelerinde sıkça tercih edilir.
Alerjik olmayan bireyler için kolay sindirilebilirdir.
YUMURTA SARISININ FAYDALARI
Vitamin ve mineral deposudur: A, D, E, K vitaminleri, B12, folat, demir, çinko...
Omega-3 yağ asitleri (özellikle zenginleştirilmiş yumurtalarda)
Kolini yüksek oranda içerir → Beyin gelişimi ve sinir sistemi için önemlidir.
D vitamini açısından nadir doğal kaynaklardan biridir.
YUMURTANIN KOLESTEROLE ETKİSİ NE?
Eskiden yumurta sarısının kolesterolü artırdığı düşünülüyordu.
Yeni araştırmalar, sağlıklı bireylerde makul miktarda yumurta tüketiminin kolesterolü zararlı şekilde etkilemediğini göstermektedir.
BEYAZ YUMURTA MI KAHVERENGİ YUMURTA MI DAHA SAĞLIKLI?
Besin değeri açısından aralarında anlamlı bir fark yoktur. Yani ne beyaz yumurta ne de kahverengi yumurta daha sağlıklıdır. İkisi de neredeyse aynı miktarda protein, vitamin ve mineral içerir.
Yumurtanın rengi değil, tavuğun nasıl beslendiği ve hangi ortamda yaşadığı sağlıklı olup olmadığını belirler.
Organik,
Gezen tavuk,
Omega-3 ile zenginleştirilmiş yumurtalar genelde daha kaliteli ve sağlıklıdır.