Nur Sena Sarıtaş
Yumurtayı pişirme yöntemi içerisindeki vitamin ve minerallerin çıkmasını sağlıyor. Peki hangi şekilde tüketmek faydalarını artırıyor? İşte detaylar...
Beslenme literatüründe protein aslında yumurtanın ta kendisidir. Kolesterolü düzene soktuğu bilimsel araştırmalarla kanıtlandı. Yumurta kolinden zengini. Kolin ise beynin vazgeçilmezi. Sarı kısmında yüksek miktarda A vitamini bulunuyor. Bu gözlerin iyi görmesini sağlıyor. Ayrıca bağışıklığı da güçlendiriyor. Hücreleri yeniliyor, böylelikle kansere kalkan oluyor.
İçeriğindeki B vitamini cilde, tırnaklara, saça iyi geliyor. Fakat bu yararların yerine oturması için yumurtayı nasıl pişirmemiz gerektiğini bilmemiz gerekiyor.
YUMURTA NASIL PİŞİRİLMELİ?
Kayısı kıvamdaki yumurtada Biotin vitamini, avidin adındaki protein bağlar var. Bunların ikisini de almamız gerekir. Tam piştiğinde bu birleşme önlenmiş oluyor. Bu nedenle en sağlıklı yumurta tam pişmiş yumurtadır.
Demir eksikliği bulunanların günde en az bir yumurta yemesi gerekiyor.
Yumurta 10 dakikadan fazla pişirildiğinde sarısının etrafında demir sülfür halkası oluşur. Bu durum demiri almamızı engeller. Yumurta demir minerali içeren bir besin maddesidir. Demir eksikliği olan bedenlerde yorgunluk, halsizlik oluşur. Yumurta insanı tok tutar. Çocukları için de vazgeçilmez olmalıdır.