AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Yumurtayı kahvaltıda herkes başka türlü sever. Bazısı az pişmiş, bazısı çiğ hâline yakın bazıları da çok pişmiş sever. Peki, çiğ veya az pişmiş yumurtanın zehirlenmeye neden olabileceğini biliyor muydunuz? İşte yumurtayla ilgili 7 gerçek...
1. Çiğ veya az pişmiş yumurta bakteri içerme riski olduğundan gıda zehirlenmesine neden olabilir.
2. Isı, yumurtanın içerdiği proteinleri etkiler. Dolayısıyla yumurtayı yüksek ısıda uzun süre pişirmeyin.
3. Yumurtanın üzerindeki kodlar son derece önemli. Kod '0' ile başlıyorsa 0 ile başlayan kod, yumurtanın tamamen organik bir şekilde yetiştirildiğini ve tavuğa hiçbir hormon uygulanmadığını göstermektedir. '0' kodlu yumurtalar en sağlıklı ve en pahalı olan yumurtalardır. '0' kodlu organik yumurtaların sarı kısmı yapay yem ile beslenen tavukların yumurtalarına göre daha küçük boyuttadır. Organik yumurtaların boyları genelde eşit olmaz.
4. '1' ile başlayan kod, gezen tavuk yumurtası kodudur. Tavuğun rahatça gezebileceği bir alanı bulunmaktadır. Tavuğun kümeste değil de çiftlikte yetiştiği anlaşılmaktadır. Organik yumurtalardan sonra en sağlıklı kabul edilen yumurtalardır.
5. Tavuklar organik yemle beslendikleri için yumurtaların boyları da birbirinden farklı olabilmektedir. Organik yumurtaların iç kısmı sarı renkte olmalıdır. İç kısmı kırmızı renkte olan yumurtalar kesinlikle alınmamalıdır.
6. Yumurta '2' numaralı kod ile başlıyorsa bu yumurtanın tavuk çiftliklerinde kümes içerisinde kafessiz yaşayan tavuklardan elde edildiğini gösterir.
7. Kod '3' ile başlıyorsa: '3' numaralı kod ile başlayan yumurtalar, tamamıyla kafesli bir ortamda yaşayan tavuklardan elde edilmektedir.