Yumurta nasıl pişirilir? Doğru kıvamı tutturmak için asla bu süreleri aşmayın

Yumurta kahvaltıların vazgeçilmez besini. Yumurtanın pişme süresi ise çok önemli. Tam pişmiş veya az pişmiş yumurta için kıvam tutturmalı. Peki yumurta pişirmenin detayları neler? İşte yanıtı...

Kayısı yumurtayı tutturmak için 5 dakika pişirilmeli. 6. dakikadan itibaren tam pişmeye doğru gider. Peki yumurta pişirmenin detayları neler? İşte yanıtı...

YUMURTA NASIL PİŞİRİLİR?

Yumurta aslında kolay pişen bir yiyecek, pişirense zaman değil ısı. Zamanın fark etmesi, ısının geçme süresiyle alakalı. Yumurtanın beyazı 62-65 derece arasında beyazlamaya başlıyor. Sarısıysa 65'te başlıyor ancak 70'te akışkanlığını yitiriyor.

Yumurtaları haşlamadan önce oda sıcaklığına getirin. En az yarım saat önceden buzdolabından çıkartın.

Tencereye yumurtaları geçecek şekilde suyu ekleyin ve kaynatın.

Dakikayı tam olarak doğru ayarlayabilmek için ateşi suyu kaynattığınızda orta ateşe getirin ve yumurtayı attıktan sonra harlıya çevirin.

Haşlamaya koyacağınızda kaynar suya elinizle atmak yerine, bir kaşığa yerleştirip yavaş atmak hem elinizin yanmasını hem de sıcak suya düşen yumurtanın çatlamasını engeller.

Rafadan yumurta için; 3 dk. Beyazı hafif oynar kıvamda ve sarısı da tamamen akışkan oluyor. Yumurtayı bir kaşık yardımıyla tencereden çıkarıp, fazla pişmeyi önlemek için soğuk suyun altında 15-20 saniye bekletin daha sonra servis edin.

Kayısı yumurta için; 5 dk. Beyazı pişmiş ama sarısı akışkan kıvamda kalmış oluyor. Fazla pişmeyi önlemek için soğuk suyun altında 15-20 saniye bekletin daha sonra servis edin.

Katı yumurta için; 9 dk. Beyazı da sarısı da katı hale gelmiş oluyor. Fazla pişmeyi önlemek ve kabuklarını rahat soymak için soğuk suyun altında 15-20 saniye bekletin daha sonra servis yapın.

Çok pişmiş yumurta; 10 dk. ve üzeri sarısında gri- mavi bir tabaka oluşur ve ağzımızda dağılır. Bu grileşme yumurta sarısında bulunan demirin beyazdaki sülfürle birleşerek hidrojen sülfür oluşturmasına, yani demirin yapısının bozulduğu anlamına geliyor.