Kuruyemişler kilo aldırır düşüncesiyle zayıflamak isteyenler hep uzak duruyor. Ancak diyet listelerinde mutlaka olması gereken besinlerin başında badem, ceviz, fındık geliyor. İşte detaylar...
PROTEİN DEPOSU BESİNLER
TÜM YAŞ GRUPLARININ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİ HER GÜN TÜKETMESİ GEREKİR
Süt ürünleri yüksek kalite protein, kalsiyum, fosfor, çinko, B2 ve B12 vitaminleri, süt yağında da A, D, E, K vitaminleri bulunur. Süte sarımsı rengi karotenoidler, florosan rengini veren B 2 vitaminidir. Sütün yağı azaldıkça vitamin miktarı azalır. Bu sebeple tam yağlı süt ürünleri tüketmek çok önemlidir.
YANLIŞ BİLGİ: "BİTKİSEL BESİNLERDEKİ KALSİYUM SÜT ÜRÜNLERİ İLE EŞ DEĞER ETKİLİDİR"
Süt ürünlerinden kalsiyum almak yerine badem ve yeşil yapraklı yiyeceklerden de bolca kalsiyum alabilir bilgisidir. Süt ürünleri dışında sebzeler, balık kılçığı, pekmez, kuru yemişler belirli bir miktar kalsiyum içerse de bu kalsiyumun vücutta kullanımı sınırlıdır.
Sağlıklı hayvansal besinler olan etler ve yumurtayı; bitkisel proteinden zengin baklagil ve kuruyemişleri haftanın yedi gününe çeşitlendirerek tercih etmek iyi beslenmenin altın kurallarından biri diyebilirim. Hayvansal kaynaklı besinleri işlenmemiş et çeşitlerinden uzak durup yağsız kısımlarını tüketmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz
YANLIŞ BİLGİ: "ET İLE YOĞURT YEMEK, YUMURTA İLE SÜT İÇMEK DEMİRİN EMİLİMİNİ AZALTIR"
Kırmızı et ve yumurtada bulunan demir biyolojik yapısı sebebiyle hiçbir demir mineralinin emilimini olumsuz etkileyen etmenlerden hiçbir koşulda etkilenmez. Bu sebeple et yanına ayran, yoğurt; yumurta yanına süt rahatça tüketilebilir.
3- Kuruyemişleri düzenli olarak her gün yemeyi tercih etmek sağlık açısından çok önemlidir. Koroner kalp hastalıkları ve kanser türlerinden korunmada ve hastalık riskini azaltmada etkilidir.
YANLIŞ BİLGİ: "KURUYEMİŞLER, YÜKSEK BİTKİSEL YAĞ VE KALORİ İÇERDİKLERİ İÇİN KİLO VERME DİYETLERİNDE TÜKETİLMESİ SAKINCALIDIR"
Porsiyon kontrollü tüketimi kuruyemişlerin sindirim sistemi hareketini arttırır, tokluk sağlar, kan şekeri dengeler. Zayıflama diyetlerinde 12-15 adet badem, 20 fındık, yedi yarım ceviz ara öğünlerde güvenle tüketerek düzenli zayıflama sağlanabilir.
4- Taze ve mevsime uygun sebzeleri düzenli yemenin en önemli sebebi; antioksidan etkili vitaminler ve çeşitli diyet liflerinden zengin olmasıdır.