HATİCE GÖVENÇ
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan yumurtayı pişirmek bazen can sıkıcı olabilir. Yumurta haşlarken çatlayabilir ve beyazı suyla karışarak lezzeti bozulabilir. Peki yumurta haşlarken çatlaması nasıl önlenebilir?
Haşlanmış yumurta oldukça pratik ve doyurucu bir besin olarak tüketilir. Yumurta haşlarken çatlayabilir ve küçük olumsuzluklar yaşanabilir. Yumurta haşlarken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunuyor. Peki bunlar ne? İşte yumurta haşlarken işinizi kolaylaştıracak püf noktalar...
Yumurta haşlarken suyuna tuz eklemek kabuğunu sertleştirerek çatlamasına engel olur. Yumurta haşlama suyuna eklenen 1 kaşık tuz, kaynama noktasını yükselterek daha dengeli pişmesini sağlar. Öte yandan yumurta haşlanırken çatlarsa, tuzlu su beyazının dışarıya sızmasını engeller. Yumurta haşlarken suyuna 1 yemek kaşığı tuz eklerseniz yumurtayı çatlamadan pişirebilirsiniz.
Yumurta haşlarken limon suyu kullanmak, suyun pH dengesini düzenleyerek sağlıklı bir haşlanma yöntemi oluşturur. Öte yandan limon suyu yumurta kabuklarını güçlendirerek çatlamasına engel olur. Yumurta haşlama suyuna 1 kaşık limonlu su ekleyerek çatlamasına engel olabilirsiniz.
Yumurtanın haşlanırken çatlamamasını sağlamanın bir diğer püf noktası da sirkedir. Yumurta haşlama suyuna 1 yemek kaşığı sirke eklerseniz, yumurta kabuğundaki kalsiyum ile etkileşime girerek kabuğun daha dayanıklı hale gelmesini sağlar. Öte yandan eğer yumurtada çatlak varsa da, sirke beyazın dışarı sızmasını engeller.
Yumurta haşlama suyuna 1 yemek kaşığı karbonat eklemek hem çatlamasına hem de kolay soyulmasına yardımcı olur. Yumurta haşlama suyuna eklenen karbonat, suyun pH seviyesini dengeleyerek yumurta ile beyazı arasındaki bağı zayıflatır. Böylece yumurtalar haşlandıktan sonra daha kolay bir şekilde soyulabilir.