Yumurta çatlaması derdine son! Haşlama suyuna 1 kaşık ekleyince yumurta tam kıvamında oluyor

Kahvaltının vazgeçilmezi olan haşlanmış yumurtayı tam kıvamında pişirmek sanıldığından daha fazla özen istiyor. En sık yaşanan sorunlardan biri de yumurtanın kabuğunun haşlama sırasında çatlaması. Hem görüntüyü hem de lezzeti bozan yumurta çatlaması, basit ama etkili bir yöntemle tamamen önlenebiliyor. Yumurta haşlama suyuna sadece 1 kaşık ekleyerek, hem çatlamayı önleyebilir hem de sarısı tam ayarında, beyazı dağılmamış yumurtalar elde edebilirsiniz. Peki, yumurta haşlarken çatlamasını önleyen yöntem ne? İşte haşlama suyuna ekleyeceğiniz 1 kaşık ile yumurtayı tam kıvamında pişirmenin püf noktası…

HATİCE GÖVENÇ

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan haşlanmış yumurta, hem besleyici hem de pratik bir seçenek. Ancak haşlama sırasında birçok kişi yumurta çatlaması sorunla karşılaşıyor. Kaynama esnasında çatlayan yumurtalar hem şekil olarak bozuluyor hem de içindeki beyazı suya karışarak hem görüntü hem lezzet açısından istenmeyen bir sonuç doğuruyor. Neyse ki bu sıkıntıya çözüm çok basit ve mutfağınızdaki en temel malzemelerden biriyle mümkün.

YUMURTA ÇATLAMASI DERDİNE SON

Tuz, suyun kaynama noktasını hafifçe yükselterek yumurtanın kabuğuna daha dengeli bir ısı dağılımı sağlar. Kabuk ile yumurta zarı arasındaki bağı güçlendirerek, yumurtanın çatlamasını büyük ölçüde önler. Eğer yumurta hafifçe çatlarsa bile, tuzlu su beyazın dışarı akmasını engeller, dağılmasını önler. Ayrıca haşlanan yumurtanın daha kolay soyulmasına da katkı sağlar.

HAŞLAMA SUYUNA 1 KAŞIK TUZ EKLEYİNCE YUMURTA TAM KIVAMINDA OLUYOR

Yumurtaları tencereye yerleştirin. Üzerini geçecek kadar ılık su ekleyin. Suyun içine 1 yemek kaşığı tuz ekleyin. Ocağın altını açın ve suyu kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra yumurtaları isteğe göre 5-10 dakika arası haşlayın. Haşlama süresi dolunca yumurtaları hemen soğuk suya alın bu, hem kabuğun kolay soyulmasına hem de pişmenin durmasına yardımcı olur.

YUMURTA HAŞLARKEN TAM KIVAMINDA OLMASI İÇİN PÜF NOKTALAR

Yumurtaları buzdolabından çıkardıktan sonra hemen kaynar suya atmayın. Ani ısı farkı çatlamaya neden olabilir.

Kaynama suyuna birkaç damla sirke de ekleyerek, çatlayan yumurtanın beyazını toparlamasını sağlayabilirsiniz.

Haşlama sonrası yumurtayı soğuk suya koymak, sarının etrafında oluşan gri halkayı engeller.