HATİCE GÖVENÇ
Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan haşlanmış yumurta, hem besleyici hem de pratik bir seçenek. Ancak haşlama sırasında birçok kişi yumurta çatlaması sorunla karşılaşıyor. Kaynama esnasında çatlayan yumurtalar hem şekil olarak bozuluyor hem de içindeki beyazı suya karışarak hem görüntü hem lezzet açısından istenmeyen bir sonuç doğuruyor. Neyse ki bu sıkıntıya çözüm çok basit ve mutfağınızdaki en temel malzemelerden biriyle mümkün.
Tuz, suyun kaynama noktasını hafifçe yükselterek yumurtanın kabuğuna daha dengeli bir ısı dağılımı sağlar. Kabuk ile yumurta zarı arasındaki bağı güçlendirerek, yumurtanın çatlamasını büyük ölçüde önler. Eğer yumurta hafifçe çatlarsa bile, tuzlu su beyazın dışarı akmasını engeller, dağılmasını önler. Ayrıca haşlanan yumurtanın daha kolay soyulmasına da katkı sağlar.
Yumurtaları tencereye yerleştirin. Üzerini geçecek kadar ılık su ekleyin. Suyun içine 1 yemek kaşığı tuz ekleyin. Ocağın altını açın ve suyu kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra yumurtaları isteğe göre 5-10 dakika arası haşlayın. Haşlama süresi dolunca yumurtaları hemen soğuk suya alın bu, hem kabuğun kolay soyulmasına hem de pişmenin durmasına yardımcı olur.
Yumurtaları buzdolabından çıkardıktan sonra hemen kaynar suya atmayın. Ani ısı farkı çatlamaya neden olabilir.
Kaynama suyuna birkaç damla sirke de ekleyerek, çatlayan yumurtanın beyazını toparlamasını sağlayabilirsiniz.
Haşlama sonrası yumurtayı soğuk suya koymak, sarının etrafında oluşan gri halkayı engeller.