Yüksek notlar için zeka mı çalışmak mı önemli? Tatilde düşük notları başarıya dönüştürmenin sırrı

Karne heyecanını geride bırakan öğrenciler tatile başladı. Fakat bu tatilde notları düşük olan öğrenciler ve onların ebeveynleri mutsuz. Peki, düşük notlar nasıl başarıya dönüşür? Tembel öğrenci olur mu? Tüm bu soruların cevabını aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya yanıtlayan Prof. Dr. Sefa Bulut, başarıya giden yolların sırrını ve öğrencilerin zekalarını nasıl kullanacaklarını anlattı. İşte tatilde notları yükseltmenin yolları...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Her öğrencide zeka kapasitesi ve bu zekayı okulda başarıya dönüştürme yeteneği farklıdır. Okul dönemine ara verilirken notları düşük olduğu için mutsuz öğrencilerin ve ebeveynlerin sayısı oldukça yüksek. Peki, iki tarafta bundan mutsuzken notlar neden düşük ve nasıl yükselir? Başarı için çok çalışmak mı zeka mı önemli? Tatilde ne yapmak gerekir?

Tüm soruların cevabını Prof. Dr. Sefa Bulut'a sorduk. "Her çocuk özeldir, her çocuğun zekası farklı işler." diyen Bulut, düşük notları başarıya dönüştürme kurallarını anlattı.

ÇOCUĞA KIZMAYIN

Ebeveynlerin mutlaka sakin olmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Sefa Bulut, şu şekilde konuştu:

"Çocuğa kızmak, bağırmak onun kendine olan saygısını zedeler. Derslerden kopmasına neden olur. Onun yerine olumlu bakış açısı sergilenmeli. Aileler çocuklarına kesinlikle tembel öğrenci dememeli. Bunun yerine öğrenmekte güçlük çekiyor, geriden takip ediyor gibi cümleler daha uygun olur. Herkes aynı hızda öğrenmiyor. Öğrenci bazı konuları kaçırmış olabilir, bazen öğretmeni de sevmemiş olabilir."

DÜŞÜK NOTLARI BAŞARIYA DÖNÜŞTÜRME KURALLARI

Sefa Bulut, düşük notlar için önerilerini şöyle sıraladı:

Notu düşük olan bir çocuğu birden başarılı yapamayız. Basamak basamak ilerlemek gerekiyor. Çocukların dikkati çok düşük. Bazen 15-20 dakika bile yeterli olabilir. Özellikle çalışmayı sevmeyenler için 10-15 dakika çalışmaya alıştırmak mantıklı olabilir.

"Öğretmenin anlatımı, tutumu da yanlış olabilir. Çocuğa konuşma anlatma fırsatı vererek sorun çözülmelidir.

Ebeveynler not konusunda çok sabırsız. Kızma, bağırma eğilimi öğrenciyi panikletir. 1-3 ay gibi bir sürede dönem sonuna kadar sürebilecek bir program hazırlanırsa çocuk da gelişme olacağına inanıyorum. Ebeveynlerin çok sabırlı olması gerekiyor.

Kızmak yerine başarı için çözüm yollarını düşünmeli, sorunu anlamaya çalışılmalıdır.

Her çocuk farklı yöntemlerle öğreniyor. Ebeveynler çocukları için en verimli öğrenme yöntemini keşfetmeli.

Tatilde özel ders aldırabilir ya da YouTube'da çok güzel ders kaynakları var. Adım adım dersler ilerleyebilir.

Bazı çocuklar müzik dinleyerek verimli oluyor, bazıları arkadaşlarıyla çalışarak motive oluyor. Bunlar da göz önünde bulundurularak tatil değerlendirilmeli. Fakat yaklaşım daima ılımlı olmalı. Ancak bu şekilde notlar yükselir, başarıya ulaşılır.

Oyun süreleri değiştirilebilir. Çocuğa seçenek sunulabilir."

DÜŞÜK NOTU OLAN ÇOCUĞA HANGİ SORULAR SORULMALI?

Neye ihtiyacın var, takıldığın konular neler, sana nasıl yardımcı olabilirim, düşük notlarını nasıl iyileştirebiliriz, tatilde senin için ne yapabiliriz gibi sorular sorulmalıdır ve cevapları konuşulmalıdır.