Yol kenarlarında yetişen doğal ilaç öksürüğü kesiyor

Soğuk kış günlerinde öksürüğü kesen ve balgam söktürücü olan farfara çiçeği doğru tüketildiğinde şifa oluyor. Yaprakları çiçeklerine göre faydalı olduğundan çayı da yapılabiliyor. Astım ve bronşit hastaları için farfara çiçeği ile özel tarif haberimizde...

İlkbaharda farfara yapraklarının suyunu sıkıp bir fincan ılık sütle karıştırarak astım ve bronşit için şifa bulabilirsiniz. Yol kenarlarında ve boş arsalarda yetişen farfara çiçeği arıların da besleyicisidir. İşte farfara çiçeğinin faydaları...

SÜTLE KARIŞTIRARAK TÜKETEBİLİRSİNİZ

Ses kısıklıkları ve öksürük hallerinde de balla tatlandırılan farfara çayı sıcak olarak gün içinde sık sık içilir. Mayıs ayında, üst tarafı yeşil, alt tarafı gümüş renginde çıkan yaprakları içlerindeki C vitamini dolayısıyla salata ve çorbalarda kullanılabilir. Yaprakları çiçeklerine göre daha çok tıbbi özellik içerdiğinden, çay olarak hazırlamak üzere toplanır ve çiçekleriyle beraber harmanlanır. Astım ve bronşit hastaları, ilkbaharda farfara yapraklarının suyunu sıkıp bir fincan et suyu veya ılık süt içine karıştırarak içerse, kısa sürede şikayetlerinden kurtulur.

İLTİHABI AZALTIR

Bitkisel tedavi uzmanları kronik hale gelen öksürüğün tedavisinde 'farfara çiçeği'ni öneriyor. Öksürüğü kestiği için 'öksürük otu' olarak da bilinen farfara çiçeğiyle demlenen çay, düzenli tüketildiğinde üst solunum yolu rahatsızlıklarına son veriyor. Balgam söktürücü ve iltihap azaltıcı özelliğinden dolayı bronşit, farenjit, gırtlak iltihabı, bronşiyal astım ve göğüs zarı iltihabı, hatta başlangıç halindeki akciğer tüberkülozu tedavisinde kullanılır.

NEFES DARLIĞINA ÇARE

Taze yapraklar yıkanır ve ezilmiş olarak göğüs üstüne konulursa, zatürreeye, doku yaralanmalarına, kızarık, morarma ve şişlere, hatta tükürük kesesi iltihaplarına iyi gelir. Nefes darlığı ve kronik bronşiti olanlar, çiçek ve yapraklardan hazırlanmış buhar banyosunu, günde birçok defa tekrarlamalıdır. Şiş ayaklar da, yaprakların kaynatılmasından elde edilen suyun içerisinde yıkanmalıdır.

SİNİROTLU KARIŞIM

Öksürüğü kesen ve balgam söktüren çayı hazırlamak için eşit miktarlarda farfara çiçeği ve yaprağını sinirotu yapraklarıyla karıştırın. Yarım litre suya 2 çorba kaşığı koyarak haşlayın. Balla tatlandırarak mümkün olduğunca sıcak olarak için.

FARFARA ÇİÇEĞİ NASIL BİR ÇİÇEK?

Baharın ilk müjdecisi farfara çiçeğidir. Doğa canlanmaya hazırlanırken, farfara ilk ortaya çıkandır; sarı renkli çiçeğiyle hemen göze çarpar. Nemli topraklar, boş arsalar, yol kenarları, yapraklarından daha önce oluşan farfara çiçekleriyle örtülür. Killi topraklarda daha gür yetişir. Arı ve böcekler ilk nektarı ondan alırlar. Bunlar, gelecek kış için stoklanmak üzere ilk toplanacak çiçeklerdir.