Yol kenarında yetişen mucize bitki karaciğeri temizliyor

Genellikle yol kenarlarında, yeşillik alanlarda ve hendeklerde kendiliğinden yetişen aslandişi bitkisi karaciğerden iltihaba ve böbrek taşına kadar birçok hastalığa şifa oluyor. Halk arasında karahindiba bitkisi olarak bilinen aslandişi ile çay yapabilir, kendi ilacınızı hazırlayabilirsiniz. İşte karaciğeri temizleyen mucize bitkinin faydaları ve kullanımı...

Yol kenarlarında yetişen bazı bitkiler şifa dağıtan ilaç özelliği ile biliniyor. Bunlardan biri de halk arasında karahindiba olarak bilinen aslandişi bitkisi. Geçmiş dönemlerde özellikle Anadolu halkı tarafından birçok hastalığın iyileştirilmesi amacıyla kullanılan aslandişi, karaciğeri temizliyor. Peki, aslandişini nasıl tüketmek gerekiyor? İşte bu mucize bitkinin faydaları ve nasıl tüketilmesi gerektiği ile ilgili detaylı bilgiler...

ASLANDİŞİ İLE ÇAY NASIL YAPILIR?

Bir su bardağı kaynamış bir dakika beklemiş suyun içine bir tatlı kaşığı kadar aslandişi ekleyip karıştırın. Demlenmesi için 3-4 dakika bekletin ve süzerek için. Eğer tadı size acı gelirse, birkaç tane karanfil veya bir çay kaşığı hibiskus çayı ekleyerek tadını güzelleştirebilirsiniz. Ancak şeker veya bal eklemeyin. Çayı sabah aç karnına içebilirsiniz ancak içtikten sonraki 10 dakika içerisinde kahvaltı yapmaya dikkat edin.

ASLANDİŞİNİN FAYDALARI

İdrar sökücüdür

Mesane ve kalınbağırsakta meydana gelen iltihaplanmaları ortadan kaldırır

Özellikle kış aylarında soğuk algınlığına bağlı meydana gelen göğüs sertleşmesini ve öksürüğün giderilmesinde bu harika bitki türünün oldukça faydalı olduğu uzmanlar tarafından belirtilmektedir

Balgamı ortadan kaldırır

İshale oldukça faydalıdır

Karaciğer şişkinliğini indirir

Aslandişinin başlıca faydalarından biri de düzenli olarak kullanıldığı takdirde, böbrek ve safra taşlarının düşmesinde fayda sağlamasıdır.

KARACİĞERİ TEMİZLER

Vücudun en büyük organı karaciğerdir. İştahımızın açık veya kapalı olması, enerjik veya yorgun hissetmemizin, kilo vermede başarı göstermemizin arkasında karaciğer sağlığımız vardır. Eğer biz, hormonlardan sorunlu bu çok değerli organımıza iyi bakarsak hem formumuzu koruyacak hem de sağlıklı oluruz. Çayının karaciğeri temizlediği ve hormon düzenlemeye katkı sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

İŞTAH KONTROLÜ SAĞLAR

Karaciğer tarafından yönetilen hormonlardan biri de iştahı belirleyen leptin ve grehlin hormonlarıdır. Aslandişi çayı içerek bu hormonların daha sağlıklı düzeyde salgılanmasına yardım edebilir ve kendinizi daha uzun süre tok hissedebilirsiniz. Özellikle, gece yeme isteği olan kişilerin akşam yemeğinden bir saat sonra Karahindiba çayı içmesi, iştahın yok olmasını sağlayacaktır.

ŞİŞKİNLİĞİ ORTADAN KALDIRIR

Karahindiba çayı, sağlıklı bir idrar söktürücüdür. Vücutta tutulan fazla suyun dışarı atılmasına yardım eder, böylece şişkinlik ve tartıda fazla görünme gibi sorunları ortadan kaldırır. Ayrıca, böbreklerimizin taş ve kumlardan temizlenmesinde önemli rol oynar. Eğer herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, çayını içerek ilacın böbreklerinize vereceği zararı en aza indirebilirsiniz.

ASLANDİŞİ NASIL BİR BİTKİDİR?

Çayı yapılan aynı zamanda taze yapraklarının salata olarak da tüketildiği aslandişi, ilkbahar aylarında kökü ise genellikle sonbahar aylarında toplanıp kurutulur.

Bileşikgiller familyasından olan aslandişi genellikle yol kenarlarında, yeşillik alanlarda ve hendeklerde kendiliğinden yetişir. Yaprakları yuvarlak biçimde rengi ise sarıdır.