KADİR TEKİN
Kalp ve akciğer vücudun en değerli iki organı. İbn-i Sina bu organlar için bazı bitkilerin şifalı olduğunu binlerce yıl önce eserinde anlatıyor.
Dağda, bayırda kendiliğinden yetişen andız otundan bahsediyoruz. İbn-i Sina'nın faydalarını uzunca kaleme aldığı andız otu, akciğerleri temizleyen bir bitki. Doğada kendiliğinden yetişen andız otu Akdeniz Bölgesi'nde birçok şehirde yetişiyor.
Vücudu toksinlerden arındıran bu bitkinin öksürük, bronşit ve astım gibi hastalıklar üzerinde hafifletici etkileri olduğu belirtiliyor.
İBN-İ SİNA'DAN ANDIZ OTUNUN FAYDALARI
Kalbe iyi gelir
Akciğerleri temizler
Baş ağrısı yapmasına rağmen duş olarak uygulanırsa, migrene iyi gelir
Ödem ve soğuktan olan ağrılara iyi gelir
Gaz şişkinliğini giderir
Isıtıcı ve temizleyici etkileri vardır
Eklem ağrılarına iyi gelir
Haşere sokmalarında kullanılır
ANDIZ OTU NASIL KULLANILIR?
Bazı kaynaklarda İbn-i Sina'nın Andız otunu kaynatıp içme veya merhem şeklinde kullanma şeklinde tavsiyelerde bulunduğu yer alıyor. Günümüzde özellikle Anadolu'da andız pekmezi gibi doğal ürünler kullanılmaktadır. Ancak kronik hastalığı olanlar, hamile olanlar, alerjisi olanlar ve çocuklar doktoruna danışmadan kesinlikle bu tarz şifalı bitkileri denememelidir.
ANDIZ OTU NEREDE YETİŞİR?
Akdeniz iklimine sahip sistemler, genellikle dağlık ve kayalık alanlarda yetişir.
Türkiye'de özellikle Toros Dağları'nda yaygın olarak bulunmaktadır. Ancak, bitkinin tıbbi bakımlarının kullanımı konusunda dikkatli olunmalı ve aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Herhangi bir sağlık problemi olmadan önce bir uzmana danışılmalıdır.