Yol kenarında bile yetişiyor! Doğal antibiyotik her derde deva

Sarı kantaron bitkisi antibiyotik özelliği taşıyor. Depresyondan akciğere ve cilde kadar vücuda birçok faydası bulunan sarı kantaron bitkisi yol kenarlarında bile yetişiyor. İşte şifalı bitkiyle ilgili bilinmeyenler...

Sarı kantaron bitkisinin faydalarını okuyunca yolda durup toplamak isteyeceksiniz. Şifalı bitkiler arasında yer alan sarı kantaron antibiyotik etkisinde bir bitki. Yol kenarında bile yetişen sarı kantaron ülkemizde birçok şehirde yetişiyor.

SARI KANTARONUN FAYDALARI

Antibiyotik özelliği vardır.

Kantaron çayı, yaralar, yanıklar, kesikler için faydalıdır. Kantaron egzama, sedef gibi cilt sorunları ve cilt lekelerini tedavi eder. Yaralı bölgeye kantaron çayı sürüldüğünde hem yara daha hızlı iyileşir hem de o bölgedeki ağrı, sancı hafifler, cilt sakinleşir. Uçuk problemi olan kişilerin uçuklu bölgeye kantaron çayı sürmeleri önerilir.

Uykuda idrar kaçırma sorunu olan çocuk ve yetişkinlere, uyumadan önce bir fincan sarı kantaron çayı içirilmesi önerilir. Bilimsel olarak, bağırsağın çalışma sistemini düzenlediği, sindirim sorunlarının üstesinden geldiği ve mesane rahatsızlıklarını azalttığı biliniyor.

Düzenli kullanıldığında akciğer rahatsızlığı düzeldiği gözlemlenmiştir.

Dünyada yüzyıllardır bilinen ve kullanılan özelliğiyle kantaron doğal bir antidepresan etkisine sahiptir. Özellikle depresyon tedavisinde kullanılmasıyla biliniyor.

Kantaron çayının ise ruh halinin dengesini yeniden düzenleyici, zihnen ve ruhen kişiyi sakinleştirici özelliği vardır.

Kantaron çayının, sinüs tıkanıklığı ve kronik öksürüğe iyi geldiği biliniyor. Bağışıklığı güçlendirir.

Bir tür yaşlılıkta yaşanan zihinsel gerileme hastalığı olarak tarif edilen Parkinson hastalığının önlenmesi için de kantaron çayı tüketimi önerilmektedir.

Kantaron çayı, rahatlatıcı etkisiyle menopoz dönemi sorunlarına ve adet öncesi sendromuna iyi gelir. Adet dönemlerinde ve menopoz dönemlerinde kadının yaşadığı hormonsal dengesizlikler ve duygu durumu değişiklikleri; ruh halinde gerginlik ve depresyon sorunlarına sebep olabiliyor.

Kantaron çayının ağrı dindirici etkisi vardır. İnfüzyon, kas ağrıları, siyatik ve diğer sinir ağrılarına neden iltihaplarda da kantaron çayı tüketerek iltihaplar yok edilebilir.

KANTARON ÇAYI NASIL YAPILIR?

Yetiştiriciliği yapılsa da yol kenarlarında, ormanlık bölgelerde doğal olarak yabani kantaron yetişmektedir. Eğer yılda bir kere de olsa böyle bir yerlere gidiyorsanız, kantaronunuzu kendiniz saplarıyla birlikte toplayıp güneşte kurutun.

Tamamen kurumuş olan kantaronu eski bir yastık kılıfının içinde ya da bir bez torbada yıllarca saklayabilirsiniz. Ancak böyle bir imkanınız yoksa aktardan bir demet kantaron alın. Bunu yapraklarıyla birlikte çiçeklerinden bir tutam, bir avuç alın ve 1-1,5 su bardağı kaynamış suyun içine atın. 10 -15 dakika boyunca ağzı kapalı bir şekilde demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra içine bir çay kaşığı bal, çeyrek limonun suyunu ekleyerek afiyetle içebilirsiniz.

GÜNDE 1 FİNCAN YETERLİ

Günde 1 fincan ya da bazı ekstra durumlarda en fazla günde 2 fincan kantaron çayı yeterlidir.

Diğer bitki çaylarında olduğu gibi kantaron çayının da çok uzun süre tüketilmemesinde fayda var. En doğrusu 2 hafta boyunca her gün bir fincan tüketip bir hafta ara verip, sonrasında yeniden başlamak olacaktır.

Herhangi bir hastalığı olanlar ve hamileler mutlaka doktoruna danışmalıdır.

İlişkilerde hediyeyi önemsemeyen 3 burç

Sabahları aç karnına suyunu için! Kabızlığı yok ediyor