Yoğurt ve karbonat sivilceleri yok ediyor! Sivilcelere iyi gelen 5 dakikalık maske tarifi

Pandemi döneminde maskelerle yüzdeki sivilceler de arttı. Mor Papatya'ya değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Selda Pelin Kartal, sivilcelere iyi gelen yoğurt maskesi ve karbonat maskesini tavsiye etti. Maskeler nedeniyle sivilcesi artanlar için çözüm önerileri haberimizde…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Sivilcelerle baş etmeye çalışanlar evde uygulanabilen basit maske tariflerini araştırıyor. Peki, sivilcelere iyi gelen maske tarifleri nelerdir? Sivilce tedavisinde uygulanabilecek maskelerde, çay ağacı yağı, lavanta yağı, bal, sirke, tarçın, karbonat yağ dengeleyici önerilmektedir.

Aksam.com.tr’den Merve Kantarcı Çulha’ya açıklamalarda bulunan Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Selda Pelin Kartal, sivilcelere iyi gelen maskeleri anlatarak en çok yapılan hatalar hakkında bilgi verdi.

Pandemi döneminde sivilce şikâyeti olmayan birçok kişide bile sivilce ve sivilce benzeri hastalıklarda artış yaşandığını belirten Doç. Dr. Selda Pelin Kartal, şu bilgileri verdi:

“Bu şikâyetlerin artması nedeniyle de sosyal medyadan sivilce tedavi tavsiyeleri, maske tarifleri artmakta, bilinçsiz önerilmiş bu tavsiyeleri uygulayanlarda da tıbbi sorunlar gelişmektedir. Bu sorunlar arasında en sık karşılaşılanlar temas alerjisi, tekrarlayan uygulamalarda ise temas bölgesine sınırlı kalmayıp tüm vücudu ilgilendiren bir alerjidir. Kurdeşen, tahrişe bağlı egzama ve güneş ışığıyla etkileşimi olan fotoegzemadır.”

SİVİLCELERE İYİ GELEN EV MASKELERİ NASIL YAPILMALI?

Sivilceler için evde kolayca maske yapılabildiğini belirten Doç. Dr. Kartal, sivilcelere iyi gelen maske tariflerini şöyle sıraladı:

“Akne tedavisinde uygulanabilecek maskelerde, antimikrobiyal özelliklerinden dolayı çay ağacı yağı, lavanta yağı, bal, sirke, tarçın, karbonat yağ dengeleyici özelliğinden dolayı kil sıklıkla önerilmektedir.

Diğer taraftan bunları içeren maskeleri evde hazırlarken konsantrasyonları ve birbirleriyle etkileşmelerini iyi bilmek gerekir.

Ev maskeleri yapıp sorun yaşayan birçok hasta görüyoruz o nedenle bu bahsettiğim ürünleri etkisi olsa dahi dikkatle ve çok az oranlarda kullanılmalı. Örneğin sirkeyi, çay ağacını alıp direk yüzünüze süremezsiniz aksi taktirde ciddi bir reaksiyon alır.

EN KOLAY UYGULANABİLEN 2 MASKE TARİFİ

Evde kolayca ve güvenli uygulayabileceğimiz birkaç maske tarifi şöyle:

Ev yapımı yoğurda 1 kaşık bal ve birkaç damla limon ekleyin. Bu karışım porları açıp sivilce oluşumuna engel olabilen bir maskedir ve 5 dakikada uygulanabilir.

İki haftada bir gün karbonat ve limon ile 1 dakikada maske uygulanabilir. Sivilce yoğunsa bu karışımlara yarım tablet ezilmiş asirin (salisik asit) eklenebilir. Maske yıkandıktan sonra da saf gülsuyu ile yüz temizlenmelidir. Elbette dermatoloğunuza danışarak bu önerileri diğer tedavilerle destekleyebilirsiniz.

SİVİLCELERİ ARTIRAN HATALAR

Maske tarifleri ve bitkisel ürün tariflerinde yapılan en büyük hatanın onların doğal ve zararsız olduğunun düşünülmesi olduğunu vurgulayan Kartal, uyarılarını şu şekilde sıraladı:

“Ayrıca uygulanan maddelerin toksikolojik incelemelerin yapılmamış olması da yine önemli bir faktördür. Diğer taraftan deri sağlığımız için evde tedaviye destek olmak amacıyla basit, iddialı olmayan ve yan etkisi düşük bazı uygulamalar yapılabilir. Deri bakımımızda en önemli faktör nefes almasını sağlamak, fazla yağ ve kiri uzaklaştırmak, siyah noktaların sağlıklı bir şekilde uzaklaştırılması, ve makyaj yapılıyorsa her akşam temizlenmesidir. Normalde derinin soyulması işleminde kullanılan ve peeling olarak bilinen bazı uygulamalarda kullanılan maddelerin bazılarını ev ortamımızda bulmak mümkündür. Örneğin AHA (Alfa hidroksi asit) denilen bir grup meyve asiti meyvelerden, laktik asit yoğurttan elde edilir.” 

Tararken elinize saç geliyorsa dikkat! Şampuana çam terebentin yağı ekleyin