Yılbaşında nar kırma geleneğinin anlamı ne? Sebebi sadece bereket değil

Yılbaşı klasiği olan nar kırma geleneği 31 Aralık'ta en çok araştırılan konuların başında geliyor. Peki, yılbaşında nar ne zaman kırılır? Yılbaşında nar kırma ne anlama gelir? Yeni yıla girerken bereketin simgesi olan nar çok sevilirken nar kırma geleneğini yerine getirenler de oldukça fazla. İşte nar kırma geleneğinin anlamları...

Yılbaşında nar kırma geleneğinin anlamı araştırılıyor. Geçmişten günümüze çok sevilen, şifalı meyvelerin başında gelen nar geleneğin bir parçasıdır. Anadolu'da yerini koruyan nar kırma ritüeli özellikle yeni bir yıla girerken önem taşır. Peki, 31 Aralık yılbaşında nar ne zaman kırılır?

YILBAŞI NAR KIRMA GELENEĞİ NEDİR?

Nar kırılarak girilen senenin bolluk ve bereket içinde geçeceğine inanılır. Narı temizlemek biraz zor olduğundan genellikle kapı önünde kırılır ve ne kadar çok dağılırsa bereketin o kadar çok olacağına inanılır.

Ayrıca Anadolu ve Orta Doğu'da evlilik törenleri sonrası, çiftlere doğacak çocuklarını temsilen nar taneleri yedirilmesi ve başlarına serpilmesi de nar ile ilgili gelenekler arasında.

Yılın en uzun gecesi olan 21 Aralık'ta da nar kırılır. Nar kırma geleneği, o yılın bolluk ve bereket ile geçmesine yönelik bir dilek dileme şeklidir.

YILBAŞINDA NAR NE ZAMAN KIRILIR?

Yılbaşı gecesi saatler tam 12'yi gösterdiğinde bir poşetin içinde kapının eşiğinde nar patlatılır. Sonra o nar masada yerini alır.

YILBAŞINDA NEDEN NAR KIRIYORUZ?

Nar, doğum, çoğalma anlamına da gelir,

Nar, bolluk, bereket; birin bin olması, bereket anlamı taşıyor

Nar, Osmanlı'da sevilen kıza gönderildiğinde; evlenme teklifi anlamına gelir,

Nar, yaşam sembolüdür,

Anadolu'da nar patlatma; evin içinde nar patlatılır, nar parçalanır, taneleri eve dağılır; böylelikle eve bereket getireceğine inanılır.