Merve Kantarcı Çulha
Yılbaşı günü en çok şikâyet edilen sağlık sorunları mide ağrısı, şişkinlik ve hazımsızlık oluyor. Hastaneye gitmek istemeyenler limonlu sodaya başvuruyor. Peki, mide için bu doğru bir tercih mi?
Merve Kantarcı Çulha'nın sorularını yanıtlayan Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Kamil Özdil, mide ağrısı olanların özellikle kızartmalardan ve limonlu çeşitlerden uzak durmayı tavsiye etti.
Yılbaşında mide ağrısı yaşamamak için ne yapmak gerek?
Yemekleri hızlı bir şekilde tüketmeyin, çok fazla çeşit karıştırmayın. Bu tarz protein ve karbonhidratları karıştırırsanız, sindirimi zorlaştırırsınız.
Lifli gıda, kızartma, meze ve tatlı hepsi bir arada tüketildiği zaman sindirimi zorlaştırır. Bu yüzden tabaklarınızın daha sade olmasına özen gösterin, yemekleri zamana yayarak ve daha fazla çiğneyerek tüketin.
Ülser, gastrit, hazımsızlık, pankreas veya safra kesesi gibi rahatsızlıklarınız varsa şikâyetleriniz artabilir. Bu nedenle ağır kızartmalar, karbonhidrat içerikli yiyecekler, fast-food ve şeker katkılı ürünleri tüketirken daha temkinli davranın. Mide rahatsızlığınız varsa mide koruyucunuzu ihmal etmeyin.
Yemekten sonra maden suyu içmek iyi gelir mi?
Yemekten sonra maden suyu içmek asidi kısmi bir şekilde baskılasa da daha sonra asidin daha fazla açığa çıkmasını sağlar. İçmenin bir yan etkisi bulunmuyor fakat tedavi amaçlı kullanılmasının da bir katkısı yok. Mide rahatsızlığı yaşıyorsak kesin çözüm için uzman bir hekime başvurun ve tedaviye başlayın.
Özellikle mide sorunları yasayanlar hangi yemeklere dikkat etmeli?
Mide sorunlarınız varsa sigara, kahve, asitli içecek, kızartma ile salamura, sirkeli ve limonlu yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçının, yemekleri karıştırıp fazla tüketmeyin.