Kuru dolma tarifi yemek menülerinin en sevilen ara sıcağı. Zeytinyağlı ve nar ekşili iç dolgusuyla damakları şenlendiren kuru dolma bazen menüdeki ana yemeğin bile önüne geçebilir. Fakat bu tamamen lezzete ve kullanılan malzemelere bağlı.
Yerli Malı Haftası gelince yöresel lezzetler de sık yapılıyor. Bunlardan biri de kuru dolma. İşte çocuklarınızın yerli malı haftasında dahi yapabileceğiniz kuru dolma tarifi...
KURU DOLMA MALZEMELER
15 adet kuru patlıcan
10 adet kuru biber
1 tane soğan
1,5 su bardağı baldo pirinç
1 çorba kaşığı nar ekşisi
2 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı kuru nane
1 çorba kaşığı sumak
1 yemek kaşığı biber salçası
1 küp şeker
1 adet domatesin rendesi
Taze nane
Maydanoz
Tuz karabiber
Sosu için
Patlıcanları kaynattığınız su (süzün)
1 yemek kaşığı nar eksisi
Tuz ve şeker
Zeytinyağı
KURU DOLMA TARİFİ
Patlıcan ve biberleri iyice yıkayıp suda 10-15 dk. kaynatıp soğuk suya alıp süzün. Suyunu dökmeyin, kenara alın.
Soğanı yemeklik doğrayın ve zeytinyağında kavurun. Pirinç, baharat ve salçayı ekleyerek kavurmaya devam edin.
Domates rendesi ilave edin. Birkaç tur karıştırdıktan sonra yarım su bardağı kaynamış su ekleyin. Kapağını kapatın ve suyunu çekene kadar 5-10 dakika pişirin.
Hazır olunca bir kaba alıp nar ekşisi, limon suyu nane ve maydanozu ekleyin ve güzelce karıştırın.
Patlıcan ve biberleri bir parmak kalacak şekilde harç ile doldurun. Pirinç şişince boşluk dolacak, ona göre hesap edin.
Tencereye patlıcanları dizin. Üzerine biberleri dizin.
Ayırdığınız sudan 1,5 su bardağı kaynatın. İçerisine nar ekşisi, tuz, şeker ve zeytinyağı ilave edin. Karıştırın. Bu suyu dolmaların üzerinde gezdirin.
Tencere boyundan ufak bir tabağı ters çevirin üzerine yerleştirin. Kapağı kapalı şekilde pişirin. Bu süre kullanılan patlıcan ve bibere göre değişiyor. Bu yüzden tadına bakarak ocağın altını kapatın. Afiyet olsun...