HABER MERKEZİ
Mikrodalga fırınlar, yiyecekleri hızlı bir şekilde ısıtmak için yaygın olarak kullanılıyor. Uzmanlar, doğru kullanıldığında mikrodalgaların tamamen güvenli olduğunu ve yiyeceklerin besin değerini büyük ölçüde koruduğunu belirtiyor.
Mikrodalga fırınlar, yiyecekleri hızlı ve pratik bir şekilde ısıtmak için radyasyon kullanan ev ürünleridir. Mikrodalga fırınların onlarca yıldır popüler olmasına rağmen, birçok kişi hala mikrodalga fırınların yiyecekleri nasıl etkilediğini ve kullanımlarının güvenli olup olmadığını merak ediyor.
1. Elektrik elektromanyetik dalga üretir
Mikrodalga fırınlardaki magnetron, elektriği kullanarak elektromanyetik dalgalar üretir. Bu dalgalara mikrodalgadenir ve yiyeceklerdeki parçacıkları titreştirerek enerji emmelerini sağlar. Bu titreşimler ısı üretir ve yiyecekleri pişirir.
2. Su molekülleri etkilenir
Yiyeceklerdeki su molekülleri mikrodalgadan en çok etkilenenlerdir. Su içeriği yüksek yiyecekler, düşük su içeriğine sahip yiyeceklere göre genellikle daha hızlı ısınır. Bununla birlikte, yağlar, şeker ve diğer gıda molekülleri de mikrodalgaları absorbe edebilir.
3. İletim yoluyla ısınma
Mikrodalga fırında yiyecekler, iletim (konduksiyon) yoluyla pişer. Bu süreçte yiyecek, dış katmanlardan içe doğru pişer; ısı, yiyeceğin sıcak dış katmanlarından iç kısımlara aktarılır.
4. Bazı yiyeceklerin dokusu değişebilir
Mikrodalgada pişirme, bazı yiyeceklerin dokusunu değiştirebilir. Isıtılan yiyeceklerdeki su buhara dönüşür. Su içeriği yüksek yiyecekler, örneğin sebzeler, yumuşayabilirken, bazı yiyecekler mikrodalgada fazla bekletilirse aşırı kuruyabilir.