Yemek yerken kilo almak istemiyorsanız 20 dakika kuralını deneyin

Yemek yemek bazıları için zevk bazıları için ihtiyaç olurken ortak olan bir şey varsa o da beyne giden açlık hissi. Birçok insan bu durumu bastırmak için hızlı yemek yiyor. Fakat hızlı yemek yenildiğinde beyne giden sinyaller daha geç tokluk hissi oluşturuyor. Bu durum da daha fazla yemeye ve kilo artışına yol açıyor. Peki, yemek yerken kilo vermenin sırrı nedir? İşte beslenme uzmanından yemek yeme süresiyle ilgili detaylar...

Yemek yerken kendinden geçenler ve özellikle hızlı yemek yiyenler için alışkanlıkları değiştirecek bir haber hazırladık. Hızlı yemek yemenin kilo aldırdığını biliyor muydunuz? Ana öğünlerin süresinin en az 20 dakika olması gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, kilo vermek isteyenler için hızlı yemek yemenin zararlarını anlattı.

"MASADA YAVAŞ YEMEK YİYENİ BULUN"

Hızlı yemek tüketiminin kötü bir beslenme alışkanlığı olduğunu belirten uzmanlar, başta sindirim sağlığı olmak üzere genel sağlık üzerinde olumsuz sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Örkçü, hızlı yemek yiyenleri şu şekilde konuştu:

"Hızlı yemek yeme davranışları, daha sonrasında sizde hızlı yeme alışkanlığı olarak kalabilir. O nedenle masada yemeğinizi ilk bitiren her zaman sizseniz, yavaşlamak yerinde olacaktır. Yemeğinizi ne kadar hızlı yiyorsanız, ne yediğinize o kadar dikkat vermiyorsunuz demektir. Yemeği ağzınıza alıp yutmak, yemek yemek anlamına gelmez, ağızda dişler, dil ve çiğneme ile sindirimin başladığı bir eylemdir. Alışkanlığınızı değiştirmek adına masada en yavaş yemek yiyeni bulun ve bu kişinin hızına ayak uydurmaya çalışın."

DOYMA MERKEZİ 20 DAKİKADA UYARILIYOR

Araştırmaların şişman kişilerde hızlı yeme ile mide ve bağırsaklarda tokluk hormonlarının çalışmasının bozulduğunu ve doyma hissinin de ortadan kalktığını gösterdiğini belirten Özden Örkçü, "Bu nedenle yemeğe başlandığında her ağza alınan lokmayı zayıflamak isteyen kişi için en az 15 kere çiğnemesi gerektiği vurgulanıyor. Eğer yavaş yeme alışkanlığı gelişirse mide ve bağırsaklardan tokluk hormonları normal vücut çalışma temposuna kendiliğinden dönebiliyor." diye konuştu.

Mide ve beynin sinirsel uyarılarla açlık ve tokluk merkezlerinin uyararak, yemeyi kesmeyi ya da yemek yeme eylemini gerçekleştirmeyi sağladığını belirten Özden Örkçü, "Bu nedenle yemek yerken alınan bir lokmanın mide tarafından karşılanması ve uyarının beyne gidip doyma merkezini uyarması ortalama 20 dakika sürer. Hızla yenilen bir yemek, beynin doyma merkezini geç uyarır ve beyne doyma ile ilgili mesajı da geç ulaştırır. Bu davranış bir alışkanlık haline geldiğinde ise doyma merkezi uyarılmadığından daha fazla yemek yenmiş olur." diye konuştu.

KÖTÜ BİR BESLENME ALIŞKANLIĞI

Özden Örkçü, "Kötü bir beslenme alışkanlığı olarak nitelendirilebilecek hızlı yemek yemek, başta sindirim sağlığı olmak üzere genel sağlığa çeşitli zararlar verebilir. Hızlı yemek yeme sırasında besinler tam anlamıyla çiğnenmeden yutulur; bu da sindirim sürecinin zorlaşmasına neden olur. Besinler bu şekilde tüketilirken beyne giden sinyaller daha geç tokluk hissi uyandırır ve sonuçta kişi daha fazla yemek yemesine ve kilo artışına sebep olabilir." uyarısında bulundu.

KALP HASTALIKLARINI TETİKLİYOR

Hızlı yemek yemenin zararlarının sadece bunlarla sınırlı olmadığını kaydeden Özden Örkçü, "Hızlı yemek yeme bir süre sonra alışkanlığımız haline geldiğinde kronik obezite ve metabolik sendrom gelişimine yatkınlığı artırır. Aşırı kilo da insülin direnci, diyabet ve kalp-damar hastalıkları, inme gibi önemli sağlık sorunlarına yol açar." diye konuştu.

ANA ÖĞÜNLERDE YEME SÜRESİ 20 DAKİKA OLMALI

"Yemeklerimizi sakin ve yavaş yiyelim" tavsiyesinde bulunan Özden Örkçü, "Ne yersek yiyelim ama ana öğünlerimiz en az 20 dakika sürsün. Zayıflama sürecinde beyninize kazınmasını sağlayacağınız iyi yeme alışkanlıkları ile hem düzenli kilo verir hem de verdiğiniz kiloyu uzun süre koruma garantisini de vücudunuza vermiş olursunuz." diye konuştu.