AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Yemek yarışmasına katılmayı düşünüyorsanız belli başlı sosları da bilmeniz gerekiyor. Balık yemeklerine hangi sos kullanılır? Et yemekleri için sos tarifi nedir? gibi sorulara birkaç yanıtınızın olması gerekir. Yemek yarışmaları için 5 sos tarifini bir araya getirdik.
MUTFAĞIN VAZGEÇİLMEZİ 5 SOS
Guacamole sosu
Franbuaz sosu
Demi glace sosu
Balık sosu
Beşamel sos
1. GUACAMOLE SOSU
Guacamole sosu tarifi en çok cipslerin yanında seviliyor.
MALZEMELER
Soyulmuş çekirdeksiz 3 adet avokado
1 limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
Yarım su bardağı doğranmış soğan
3 yemek kaşığı doğranmış taze kişniş
2 adet doğranmış domates
1 çay kaşığı kıyılmış sarımsak
1 tutam öğütülmüş acı biber
GUACAMOLE SOSU TARİFİ
Öncelikle avokadoları soyun. Ardından bir kapta avokado, limon suyu ve tuzu birlikte ezin.
Soğan, kişniş, domates ve sarımsakla karıştırın. Sonra acı biber ekleyin. Dolapta soğutarak da tüketebilirsiniz yaptıktan sonra da servis edebilirsiniz. Tamamen damak zevkinize kalmış.
2. FRAMBUAZ SOSU
Tatlı tarifleri için mutlaka frambuazlı sosu bilmeniz gerekiyor.
MALZEMELER
1 su bardağı frambuaz
Yarım su bardağı su
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı nişasta
TARİFİ
Frambuazı, toz şekerle blenderda çekiyoruz. Sosu tavaya aldıktan sonra üzerine biraz su ekliyoruz. Son olarak nişastayı su ile açarak frambuaz sosumuza ilave ediyoruz. Kaynayan sosu süzgeçten geçiriyoruz.
BALIK SOSU
Balık tariflerinde sos en önemli püf noktası denilebilir.
MALZEMELER
Balığın kafası ve iç kısmındaki kemikler
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
Yarım limon
Krema
Limon kabuğu
Havuç
Dereotu sapı
BALIK SOSU TARİFİ
Balık kafası ve iç kemiklerini zeytinyağı, sarımsak, limon suyuyla tavada karamelize ediyoruz. Dereotu, havuç, kabuklu limon ve kremayı ekleyerek 3-4 dakika kaynatıyoruz.
4. DEMİ GLACE SOSU MALZEMELER
2 su bardağı İspanyol sosu
2 su bardağı et suyu
DEMİ GLACE TARİFİ
Bir sos tenceresinde İspanyol sosunu ve et suyunu koyup iyice karıştırın.
Ardından ocağın altını açın ve et suyu ile İspanyol sosunu yaklaşık bir buçuk saat kaynatın.
Tencereyi kontrol ederek kaynatın. İlk koyduğunuz sıvı miktarı yarı yarıya azaldığında ocağın altını kapatın. Afiyet olsun...
5. BEŞAMEL SOS İÇİN MALZEMELER
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı un
4 su bardağı süt
Yarım yemek kaşığı tuz
İsteğe göre karabiber
BEŞAMEL SOS TARİFİ YAPILIŞI
Beşamel sos tarifi için tencerede tereyağını eritin. Ardından unu ekleyin ve kavurun. Üzerine sütü ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Topak kalmaması gerekiyor. Tuzunu ve isteğe göre karabiberi ekleyin. 2 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alın. Yemeklerinize kullanabileceğiniz beşamel sosunuz hazır.