Yemek yarışmalarında şeflerin en çok istediği 5 sos tarifi

Yemek yarışmalarının artması birbirinden farklı yemeklere ve soslara da ilgiyi artırdı. Kendini şeflere ispat etmek isteyenler için balıktan ete ve tatlılara kadar en popüler sos tariflerini bir araya getirdik. Eğer mutfakta kendinize güveniyorsanız 5 sosu mutlaka denemeniz gerekiyor. İşte şeflerin en çok istediği 5 sos tarifi...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Yemek yarışmasına katılmayı düşünüyorsanız belli başlı sosları da bilmeniz gerekiyor. Balık yemeklerine hangi sos kullanılır? Et yemekleri için sos tarifi nedir? gibi sorulara birkaç yanıtınızın olması gerekir. Yemek yarışmaları için 5 sos tarifini bir araya getirdik.

MUTFAĞIN VAZGEÇİLMEZİ 5 SOS

Guacamole sosu

Franbuaz sosu

Demi glace sosu

Balık sosu

Beşamel sos

1. GUACAMOLE SOSU

Guacamole sosu tarifi en çok cipslerin yanında seviliyor.

MALZEMELER

Soyulmuş çekirdeksiz 3 adet avokado

1 limonun suyu

1 çay kaşığı tuz

Yarım su bardağı doğranmış soğan

3 yemek kaşığı doğranmış taze kişniş

2 adet doğranmış domates

1 çay kaşığı kıyılmış sarımsak

1 tutam öğütülmüş acı biber

GUACAMOLE SOSU TARİFİ

Öncelikle avokadoları soyun. Ardından bir kapta avokado, limon suyu ve tuzu birlikte ezin.

Soğan, kişniş, domates ve sarımsakla karıştırın. Sonra acı biber ekleyin. Dolapta soğutarak da tüketebilirsiniz yaptıktan sonra da servis edebilirsiniz. Tamamen damak zevkinize kalmış.

2. FRAMBUAZ SOSU

Tatlı tarifleri için mutlaka frambuazlı sosu bilmeniz gerekiyor.

MALZEMELER

1 su bardağı frambuaz

Yarım su bardağı su

3 yemek kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı nişasta

TARİFİ

Frambuazı, toz şekerle blenderda çekiyoruz. Sosu tavaya aldıktan sonra üzerine biraz su ekliyoruz. Son olarak nişastayı su ile açarak frambuaz sosumuza ilave ediyoruz. Kaynayan sosu süzgeçten geçiriyoruz.

BALIK SOSU

Balık tariflerinde sos en önemli püf noktası denilebilir.

MALZEMELER

Balığın kafası ve iç kısmındaki kemikler

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 diş sarımsak

Yarım limon

Krema

Limon kabuğu

Havuç

Dereotu sapı

BALIK SOSU TARİFİ

Balık kafası ve iç kemiklerini zeytinyağı, sarımsak, limon suyuyla tavada karamelize ediyoruz. Dereotu, havuç, kabuklu limon ve kremayı ekleyerek 3-4 dakika kaynatıyoruz.

4. DEMİ GLACE SOSU MALZEMELER

2 su bardağı İspanyol sosu

2 su bardağı et suyu

DEMİ GLACE TARİFİ

Bir sos tenceresinde İspanyol sosunu ve et suyunu koyup iyice karıştırın.

Ardından ocağın altını açın ve et suyu ile İspanyol sosunu yaklaşık bir buçuk saat kaynatın.

Tencereyi kontrol ederek kaynatın. İlk koyduğunuz sıvı miktarı yarı yarıya azaldığında ocağın altını kapatın. Afiyet olsun...

5. BEŞAMEL SOS İÇİN MALZEMELER

1 çay bardağı sıvıyağ

2 yemek kaşığı un

4 su bardağı süt

Yarım yemek kaşığı tuz

İsteğe göre karabiber

BEŞAMEL SOS TARİFİ YAPILIŞI

Beşamel sos tarifi için tencerede tereyağını eritin. Ardından unu ekleyin ve kavurun. Üzerine sütü ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Topak kalmaması gerekiyor. Tuzunu ve isteğe göre karabiberi ekleyin. 2 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alın. Yemeklerinize kullanabileceğiniz beşamel sosunuz hazır.