Yedikçe yediriyor! Hingel mantı tarifi

Yöresel lezzet olan hingel(hıngal) mantı tarifi araştırılıyor. Hingel kıymalı bir manti çeşidi. Normal mantıdan farklı bir şekle sahip olan bu mantı yedikçe yediren bir yemek. İşte akşam yemeğine hingel mantı tarifi…

Hingel mantı tarifi akşam yemeği araştıranlar tarafından merak ediliyor. Erzurum ve Kars illerinde meşhur olan bu yemeğe hıngal mantı da deniliyor. Kıymalı iç harç ve hamurla yapılan hingel lezzetine doyum olmayan bir çeşit. Bu mantının püf noktası ise hingel hamurunun hafif sert ve ele yapışmayan bir kıvamda olması. İşte adım adım hingel(hıngal) mantı tarifi ve malzemeleri...

HINGAL(HİNGEL) MANTI TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

Hamuru için:

1 adet yumurta

2 su bardağı ılık su

1 tatlı kaşığı tuz

5 su bardağı un

Kıymalı iç harcı için:

1 adet orta boy kuru soğan

300 gram kıyma

1 çay kaşığı tuz

1/2 çay kaşığı karabiber

1/4 demet maydanoz (arzuya göre)

Üzeri için:

2 yemek kaşığı tereyağı

2 su bardağı yoğurt

2 diş sarımsak

HİNGEL MANTI TARİFİ

Kıymalı iç harç için; kuru soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın. Ayıklayıp bol suda yıkadığınız maydanoz yapraklarını incecik kıyın.

Kıyma, kuru soğan, tuz, karabiber ve kıyılmış maydanozu harmanlayın.

Unu derin bir karıştırma kabına alın. Kenar kısımlarda kalan unun üzerine tuz serpiştirin. Orta kısmını havuz gibi açıp yumurtayı kırın. Ilık suyu azar azar ekleyip tüm malzemeyi toparlanana kadar yoğurmaya başlayın.

Hazırladığınız sert yapılı hamuru dört eşit bezeye ayırın. Unlanmış mutfak tezgâhı üzerinde bir merdane yardımıyla açın. Yuvarlak bir kalıp ya da bardak ağzı yardımıyla şekil verin. Hamur bezeleri bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.

Hamurların orta kısımlarına hazırladığınız iç harçtan bir tatlı kaşığı kadar koyun. Kenar kısımlarını içe doğru alıp sağlı sollu birbiri üzerine bindirerek uzunlamasına kapatın. Aynı işlemi tüm mantılara uygulayın.

Hazırladığınız mantıları derin bir tencerede bulunan kaynar suya parti parti bırakın. Yumuşayıp kaynar su yüzeyine çıkana kadar haşlayın.

Haşlanmış mantıları bir süzgeç yardımıyla servis tabağına alıp arzuya göre kızdırılmış tereyağ, sarımsaklı yoğurt ya da domates sos eşliğinde ılık olarak servis edin.

HINGAL MANTININ PÜF NOKTASI

Mantının hamurunun kıvamı çok önemli. Hafif sert ve ele yapışmayan bir kıvamda olmalı.

Hamuru merdane veya oklava ile açmanız gerekir.

İç harcını kıyma haricinde patates ve peynirli olarak hazırlayabilirsiniz.

HINGAL MANTI NEREDE MEŞHUR?

Hingel de denilen Hıngal mantı Erzurum ve Kars yöresinde meşhur bir yemektir.