AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Arı ekmeği bilimsel literatürde perga olarak geçer. Bağışıklık sistemini güçlendiren arı ekmeği oldukça nadir bulunur. Propolis ve baldan daha fazla antiseptik vitamin ve mineral barındırır. Bu da bağışıklık sistemini demir gibi yapacağını garantiler.
Arılar peteklerin kenarına bıraktıkları polenler güneş ve hava ile fermente olur. Peteğin dış kısmını kapsar. Bu kısım genellikle arıların yavru arıları beslenmesi için kullanır. Ekmek kırıntısı görüntüsünden kaynaklı halk dilinde arı ekmeği olarak geçer.
Bal ve polenlerin birleşme kısmında oluşan arı ekmeği bu yüzden ikisine oranla daha güçlü bir antioksidandır. Yapılan araştırmalarda uzun yıllar hasar almış karaciğer ve akciğerlerin onarılmasında etkin bir yolu olduğu anlaşıldı.
Vücuttaki bütün mikropları tek seferde öldüren ve vücudun direncini artıran arı ekmeği, asetilkolin barındırır. Bu madde kan seviyesini dengelediğinden tansiyon ve kronik kabızlığı engeller.
Sütten daha falaz laktik asit barındırır. Ayrıca hücre yenilenmesine destek sağlayan K ve B vitaminleri bakımından oldukça zengindir.
Antimikrobiyal etkisi sayesinde organların işlevselliğini korur. Hormonal dengeyi sağlar. Özellikle adet ve menopoz dönemlerinin daha sağlıklı geçmesini sağlar.