AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Organların fonksiyonel işlevselliğini bozan besinler en çok karaciğeri etkiler. Karaciğeri kullanılmaz hale getiren bu besinler adeta ölüm fermanını imzalıyorlar. Vücudun kendini yenilemesi için işlevsellik gösteren karaciğeri bitiren alışkanlıklardan en kötülerini sizler için derledik.
Hayati organlardan biri olan karaciğer bir kez hata verdiğinde bir daha geri dönüşü olmayan hasarlara yol açar. Adeta vücut için her şeyi yapan karaciğeri bitiren bu besinlerin bir parçası bile çok tehlikelidir.
Cips, çekirdek çikolata gibi besinlere denilen abur cuburlar vücutta atıklara neden olur. Bu atıklar vücuda yapışır. Karaciğerin işlevselliğini engeller. Toksin atmayı zorlaştırdıkça önce safra kesesini sonra karaciğeri öldürür.
Doymuş yağ olan trans yağlar vücuttan atılmaz. Ve hayat buldukları alan ise karaciğerdir. Karaciğerin fonksiyonel işlevselliğinde hasara neden olan trans yağlar en çok hazır gıdalarda ve margarinde bulunur. Bir parçası bile vücudun bu atmasını zorlaştırır.
Uzun süreli tüketim için tutulan konserveler, içlerinde bakteri üretir. Bu bakteriler hızlı küfe neden olur. Küfler vücuda dolaylı olarak zarar verir.
Fabrika işlemi olan şekerler vücutta en çok atığa neden olan besindir. Şeker mide tarafından enzimlenmez. Kana karışarak karaciğerin yüzeysel mukozuna yerleşir. Karaciğerin fonksiyonunu azaltır.