Menopozda ateş basmasını böyle hafifletin! Yazın kadınların kâbusu...

Ateş basmasıyla bilinen menopoz yazın kadınları daha çok rahatsız ediyor. Peki, menopoz dönemi yaza denk gelenler ne yapmalı? Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Elif Seçkin Alaç, menopozda ateş basmaları için tavsiyede bulundu.

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Ateş basmaları, menopoz döneminin en sık görülen şikâyetlerindendir. Özellikle menopoz dönemi yaza denk gelen kadınlar için bu süreç zor geçer. Peki, menopozda ateş basması nasıl geçer?

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Elif Seçkin Alaç, ateş basmasında şikâyetleri azaltan önerilerde bulundu.

Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Elif Seçkin Alaç, menopoz döneminde yüz, boyun ve vücut üst yarısından başlayan ani sıcaklık artışının kızarıklık ve terleme şeklinde seyredip 3 ila 5 dakika sürdüğünü belirtti.

MENOPOZ ŞİKÂYETLERİNİ AZALTAN ÖNERİLER

Uyuduğumuz odayı serin tutmalı

Hava geçiren kıyafetler giymeye özen göstermeli

İdeal kilo korunmalı (obezite menopoz dönemi şikâyetlerinin sıklığı ve şiddetini arttırır ve yaşam kalitesini düşürür)

Beslenmeye dikkat edilmeli (Alkol, baharat, kafein içerikli yiyeceklerden uzak durulmalı, yağdan fakir beslenilmeli, bol su içilmeli, omega 3 kaynağı olan ceviz, keten tohumu, semizotu, susam gibi gıdalar şikâyetlerin azaltılmasında etkili olabilir.)

Düzenli egzersiz, yoga, meditasyon teknikleri ile beden ve ruh sağlığı korunmalı.

Bu önlemlere rağmen şikâyetlerin devam etmesi durumunda, doktorunuzun rutin kontrol ve tetkikleri sonrasında uygun gördüğü hastalarda önerdiği hormon içerikli veya bitkisel içerikli ajanlar, vücuttaki östrojen ve progesteron dengesini sağlamada etkili olabilir.