HATİCE GÖVENÇ
Yaz domateslerini dondurmak, mevsiminde aldığın lezzetli domatesleri kışa saklamanın harika bir yoludur. İşte en kolay ve pratik şekilde domates dondurma yöntemleri...
YAZ DOMATESİNİ DONDURMANIN PÜF NOKTALARI
Poşet ya da kapların üzerine tarih yazmayı unutmayın.
Havasını iyice alırsanız daha uzun süre dayanır. (yaklaşık 6–9 ay)
Çözülünce taze domates gibi kullanılamaz ama yemek, çorba, sos için harika olur.
Yaz Domatesi Nasıl Dondurulur?
YÖNTEM 1: KABUKLARIYLA DONDURMA
Domatesleri yıkayın. Kabuğunu soymadan doğrayın. (İri küpler, rende ya da dilim)
Buzluk poşetlerine veya saklama kaplarına koyun. Havasını alarak ağzını kapatın. Dondurucuya yerleştirin.
Kullanımda: Çıkarınca doğrudan yemeklerde kullanabilirsiniz. Çözüldüğünde kabuklar zaten kolayca ayrılır.
YÖNTEM 2: KABUKLARINI SOYARAK DONDURMA
Domateslerin üzerine çarpı çiz ve 1 dakika sıcak suda bekletin. Soğuk suya alın ve kabuklarını soyun.
İstersen doğra veya bütün bırakın. Poşetleyip dondurun. Bu yöntem çorba, sos veya menemen için idealdir.
YÖNTEM 3: RENDELEYEREK DONDURMA
Domatesleri yıkayın ve rendeleyin. Pişirmeden direkt poşetleyin ya da kaplara koyun.
Dondurucuya yerleştirin. İsterseniz tuz veya sarımsak da ekleyebilirsiniz.
YÖNTEM 4: PİŞİREREK DONDURMA
Domatesleri doğrayın veya rendeleyin. Tencerede 10–15 dakika pişirin. Soğuyunca kaplara alın, dondurun. Bu yöntemle yapılan domates, çorba ve yemeklerde daha hızlı çözülür ve su salmaz.