Yaz aylarının korkulu rüyası geri dönüyor! İşte kenelerden korunma yöntemleri...

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte keneler de akıllara gelmeye başladı. Özellikle pikniklerin tedirgin bir şekilde yapılmasına neden olan keneler, ölümlere de yol açabiliyor. Bu nedenle onlardan korunma yöntemleri de araştırılmaya devam ediyor. İşte detaylar…

Özellikle yaz aylarıyla birlikte akıllara gelen keneler, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına sebep olabiliyor. Söz konusu hastalık ölümle de sonuçlanabildiği için pek çok insanı tedirgin ediyor. Belirli yöntemler sayesinde yaz aylarının korkulu rüyası kenelerden korunmak mümkün olabiliyor.

KENELERDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Özellikle bağ, bahçe, tarla, orman ve piknik alanlarında kene görülme ihtimali daha fazla oluyor. Uzmanlar söz konusu riskli alanlara gidilirken, pantolon paçalarının çorapların içerisine sokulması gerektiğini belirtiyorlar. Ayrıca açık renkli kıyafetler giyilmesini tavsiye ediyorlar. Bu sayede söz konusu keneler, elbiselerin üzerinde daha kolay görülebiliyor.

Yaz aylarında görülen kenelerden korunmanın başlıca yöntemi, kapalı kıyafetlerin tercih edilmesidir. Bu sayede vücuda tutunma ihtimalleri düşecektir. Bunun yanı sıra kene ısırığı olduysa, vücutta tutunduğu sırada parçalanması ve patlatılması önerilmiyor. Eğer kene tutunduysa, üzerine sigara basmak gibi yöntemlerin de uygulanması tavsiye edilmiyor. Erken müdahale ve teşhis için muhakkak sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerekiyor.

YAZ AYLARINDA DAHA DA DİKKATLİ OLUNMASI GEREKİYOR

Keneler özellikle yaz aylarında ortaya çıkmaya başlıyor. Bu nedenle; yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, bulantı, iştahsızlık ya da ishal gibi şikayetleri olanların, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri öneriliyor. Çünkü kene tutunan kişilerde ilgili rahatsızlıklar görülebiliyor.

KKKA hastalığı bulaşan kişilerin, hastalığın ilk evresinde direkt olarak tedavi merkezlerine yönelmeleri gerekiyor. Bu sayede erken tanı konularak, erken müdahale edilebiliyor. Sağlık açısından bir rahatsızlık olmaması için özellikle yaz aylarında daha da dikkatli olunması gerekiyor.