Yaz aylarında ne kadar sıvı tüketilmeli? Fazla su içmek zararlı mı? İşte tüm detaylar...

Haziran ayının gelmesiyle yaz sıcaklıkları başladı. Güneşin etkisiyle su kaybı yaşayan insanlar sıvı tüketimini artırmaya çalışıyor. Peki çok su içmek zararlı mı? Kaybedilen sıvıyı yerine koymak için neler yapmalı? İşte tüm detaylar...

Yaz aylarıyla artan sıcaklıklar vücudun sıvı dengesini değiştiriyor. Kafeinli içecekler vücuda verdiklerinden fazla sıvı kaybına neden olduğu için uzmanlar yaz aylarında susama hissinin suyla giderilmesini öneriyor. Günlük sıvı ihtiyacı sadece susama belirtisiyle ortaya çıkmıyor. Özellikle yaşlı ve çocukların vücutta ki sıvı yetersizliğinde ortaya çıkan belirtilere dikkat etmesi gerekiyor.

SU İÇMEK NEDEN ÖNEMLİ?

SIVI KAYBI YAŞADIĞINIZI NASIL ANLARSINIZ?

* İlk belirti susama ve hafif baş ağrısıdır

* İdrar rengi koyulaşır

* Dil üzerinde ve dudaklarda kurumayla birlikte pul pul görünüm başlar

* Uykulu, yorgun ve keyifsiz hissedilir

* Baş dönmesi ve sersemlik ortaya çıkar

* Ağlama esnasında gözyaşı gelmez ya da çok az gelir

* Ayağa hızlı kalkıldığında baş dönmesi yaşanır

GÜNLÜK SIVI TÜKETİMİ NE KADAR OLMALI?

Sıcakların artmasıyla yaşanan sıvı kaybı sıvı tüketimini de arttırıyor. Vücudun sıvı ihtiyacını karşılayan en önemli sıvı hiç şüphesiz ki "su"dur. İhtiyacın altında su tüketimi hastalıklara yol açtığı gibi ihtiyaç fazlası su tüketimi de vücuda zarar veriyor. Sıvı ihtiyacı bireylerin günlük aktivitesine, terleme oranına, yaşına, cinsiyetine, kilosuna göre değişiyor. Bu sebeple herkesin tüketmesi gereken sıvı miktarı farklı. Normal koşullarda en az 1.5-2 litre su içilmesi gerekirken, düzenli spor yapan bireylerin en az 2.5-3 litre, günde en az 2 saat spor yapan bireylerin ise 3-4 litre su tüketmesi gerekiyor.