Yaz aylarında fazla güneşe maruz kalınca güneş ürtikeri ortaya çıkıyor. Güneş ürtikerinde ilk belirti kaşıntı. Kalp atışı hızlanır, nefes almada güçlük meydana gelir, baş ağrısı ve mide bulantısı da diğer belirtiler arasında yer alıyor.
Akşam Gazetesi'nden Yasemin İlan'a açıklamalarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Zafer Türkoğlu, yazın sık görülen hastalıklar hakkında bilgi verdi.
GÜNEŞ ÜRTİKERİ BELİRTİLERİ
Sıcağa bağlı ürtiker (kurdeşen) hastalığının da son yıllarda daha fazla göründüğünü anlatan İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Dermatoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Zafer Türkoğlu, şu bilgileri verdi:
"Güneş ürtikeri dediğimiz durum, güneşe maruz kalmış herhangi bir ciltte görünen kaşıntılı bir döküntüye veya kurdeşenlere neden olur. Cilt güneş ışığına ne kadar çok maruz kalırsa, reaksiyon o kadar ciddi olur. Cilt semptomlarına ek olarak, bazı insanlar baş ağrısı, yorgunluk, mide bulantısı, kalp atış hızındaki değişiklikler ve nefes alma gibi başka semptomlar da rapor eder. Cildin geniş alanları güneş ışığına maruz kalırsa semptomlar daha da kötüleşebilir. Nadir durumlarda, güneş ürtikeri, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durum olan anafilaksiye yol açabilir. Hastalığın sebebini araştırırken hastalığın hangi dalga boyuna bağlı oluştuğu testlerle bulunursa hastalığın tedavisi ve takibi daha başarılı olur."
SOĞUK DENİZ SUYU DA TEHLİKE
Isınmamış deniz suyunun da kaşıntı, kabarıklık ve kızarıklık gibi alerjiye neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Zafer Türkoğlu, şöyle uyardı:
"Uyarı tanı testleri ile kişinin alerji olduğu, alerjik reaksiyonu verdiği dereceler tespit edilip, hastanın tedavi ve takibi devam ettirilir."
BÖCEK ISIRIĞI DA BAŞKA BİR TEHLİKE
Sıcaklıklar yükseldikçe, sadece dışarıda daha fazla zaman geçirmekle kalmıyoruz, aynı zamanda ısıran böceklere daha fazla maruz kalıyoruz. Bazı ısırıklar oldukça zararsızdır, bazıları ise oldukça tehlikeli olabilir. "Bir ısırık zararlıysa ne zaman dermatoloğa görüneceğinizi nasıl bilebilirsiniz?" sorusuna karşılık Prof. Dr. Zafer Türkoğlu şunları anlattı:
"Küçük bir ısırık daha ciddi olabilir. Kişi zor nefes alma, boğaz kaşıntısı, yüzde şişlik, göğüs ağrısı veya hızlı kalp atışı, baş dönmesi, kusma, baş ağrısı veya kızarıklık hissettiğinde acil servise gitmesini önermekteyiz. Bunlar, bir böcek ısırığının daha zararlı bir şeye dönüştüğünün işaretleridir. Bir kişi bir böcek ısırığı yaşarsa ve daha sonra anormal derecede yorgun hissederse, baş ağrısı, vücut ağrıları veya kızarıklıklar yaşarsa, dermatolog ziyareti çok önemlidir."
KORUYUCU ÖNERİLER
Prof. Dr. Zafer Türkoğlu böcek ısırıklarından korunmak için şu önerilerde bulundu:
"Böcek ısırıklarından en iyi şekilde kaçınmak için açık hava etkinliği sırasında maruz kalan cildi kapatmak yardımcı olabilir. Bataklık alanlardan uzak durmak veya böcek kovucu kullanmak, bireyin maruz kaldığı böcek miktarının azalmasına yardımcı olabilir. Yiyecek, böceklerin insanları aramasının önde gelen nedenlerinden biridir. Böceklerin bulunduğu alanlarda yiyeceklerin haşereleri davet edeceğini unutmayın. Dışarıda yemek yemek bir zorunluluksa, tüm yiyecekleri kapattığınızdan emin olun. Son olarak, daha sıcak havanın keyfini çıkarmak ve yaşam alanınızdaki sinir bozucu böcekleri engellemek için pencere ve kapılarda perde kullanın."