HİLAL ÇAKIR
Yaz sıcaklarının bunaltıcı etkisinden kaçmanın en serinletici yollarından biri, mutfağımızın geleneksel lezzetlerinden biri olan soğuk ayran çorbasıdır. Soğuk ayran çorbası, içerdiği yoğurt ve ayran ile hem sindirimi kolaylaştıran hem de sıcak havalarda serinleten bir özelliğe sahip. Ayrıca, yoğurt ve ayranın sağlığa faydaları saymakla bitmez. Mide dostu olmasının yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendiren probiyotikler açısından da zengin.
Hafif bir akşam yemeği arayışındaki herkes için ideal bir seçenek sunuyor. İçtikçe ferahlatan, hem besleyici hem de pratik bu nefis çorba, özellikle sıcak yaz akşamlarının vazgeçilmezi olacak. Üstelik tarife ekleyeceğiniz taze yeşillikler ve baharatlarla lezzeti bambaşka bir boyuta taşıyabilirsiniz. İşte, yaz sofralarınıza neşe katacak soğuk ayran çorbasının tarifi!
Malzemeler
2 su bardağı ayran
1 su bardağı yoğurt
1 salatalık
Yarım limon suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
Taze nane veya dereotu (isteğe bağlı)
Tuz ve karabiber (damak zevkinize göre)
Salatalığı yıkayıp kabuğunu soyun ve ince ince doğrayın. Bir kısmını süslemede kullanmak için ayırabilirsiniz.
Bir kaba yoğurdu ve ayranı ekleyin, pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. Ayranınız ne kadar soğuk olursa çorbanız o kadar ferahlatıcı olacaktır.
Doğranmış salatalıkları, limon suyunu, zeytinyağını, rendelenmiş sarımsağı (isteğe bağlı) karışıma ekleyin. Tuz ve karabiberi de damak zevkinize göre ayarlayın.
Tüm malzemeleri bir araya getirip karıştırın. Eğer kıvamı çok koyu olduysa, biraz daha ayran ekleyerek sulandırabilirsiniz.
Çorbanın lezzetini tam anlamıyla alabilmek için en az 30 dakika buzdolabında soğutun.
Servis yaparken üzerine taze nane veya dereotu ekleyebilirsiniz. Ayrıca, salatalık dilimleriyle süsleyerek görselliğini artırabilirsiniz.
Izgara etler ve sebzeler: Çorbanın hafifliği, ağır ızgara yemekleriyle mükemmel bir uyum sağlar.
Taze meyve salataları: Özellikle domates, salatalık ve nane ile yapılan salatalar bu çorbanın yanında çok iyi gider.
Zeytinyağlılar: Enginar, zeytinyağlı taze fasulye gibi hafif zeytinyağlı yemekler soğuk ayran çorbası ile mükemmel bir denge oluşturur.