Yaslı kişilere asla söylenmemesi gereken cümleler

Her ölüm insana ani ve erken gelir. Özellikle çok yakın birinin kaybı söz konusuyla yas sürecini atlatmak zordur. Yaslı kişiler için teselli amacıyla söylenen bazı cümleler ise psikolojik süreci daha da uzatır. İşte yaslı kişiler için söylenmemesi gereken sözler ve dikkat edilmesi gerekenler…

Sevilen kişilerin ölümüyle sarsılan insanların ruh haline bir de toplumun farkında olmadan dayattığı sorumluluklar, kelimeler yüklenince durum karmaşık hal alabiliyor. Peki, yaslı kişi nasıl teselli edilmeli? Yaslı kişiler için neler söylenilmeli? İşte yas travmasını önleyen öneriler...

YASLI KİŞİLER İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Türkiye Psikiyatri Derneği yas sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:

"Acıyı azaltmak için söylenen "Güçlü olmalısın", "Hayat devam ediyor, "Yakında geçecek, bitecek", "Çocukların için ayakta kalmalısın" gibi sözlerden kaçınmak, bunun yerine yaşanan duyguları içtenlikle anlamaya ve paylaşmaya çalışmak.

Beslenme, barınma, giyinme gibi temel gereksinimlerin karşılanması ve uyku düzeninin sağlanması.

Kendini güvende hissedeceği bir ortamın oluşturulması.

Kaybın gerçekliğini fark etmesi ve kabullenebilmesine yardımcı olmak için ölen kişi hakkında konuşmasını cesaretlendirmek.

Kayıptan doğan üzüntü, acı, sıkıntı, öfke, çaresizlik gibi duygularını dile getirmesine izin vermek.

Yaslı kişiyle konuşurken kaybın gerçekliğini vurgulayan bir dil kullanmak (Örneğin"Oğlunuzu kaybettiniz"yerine "Oğlunuz öldü "demek. "Oğlunuz nasıl bir insandı" gibi di'li geçmiş zaman kullanmak).

Kültürü ve inancı doğrultusunda cenaze ve yasla ilgili törenleri yapabilmesine yardımcı olmak.

Ölen kişi olmaksızın yaşayabilmek ve bağımsız kararlar alabilmek için var olan sorunları belirlemek, farklı seçenekleri konuşmak, baş etme yollarını öğrenmesinde yardımcı olmak.

Yaşamıyla ilgili önemli değişikliklerin ve ani ve iyi düşünülmemiş kararların (örneğin taşınmak, işini veya şehir değiştirmek gibi) önüne geçmek

Aile, arkadaş, komşu gibi sosyal destek verebilecek kişilerle temasını güçlendirmek, gerekirse destek gruplarına ve ruh sağlığı hizmeti veren kişi ve/veya kurumlara yönlendirmek.

Yas sürecindeki olumlu etkileri dikkate alınarak çalışma yaşamına yönlendirmek, öğrencileri okula devam etmeleri için desteklemek, çalışmayanları, yaşlıları ve ev kadınlarını yeni ilgi ve uğraşı alanları bulmaları için teşvik etmek.

Yas sürecini ve tepkilerini tanımak, yasın zaman ve emek gerektiren bir süreç olduğunu bilmek.

Yasın kişiden kişiye değişebilen bir süreç olduğunu bilmek, bireysel farklılıklara (örneğin aynı ailenin üyelerinin farklı şekilde tepki verebileceği) fırsat vermek.

Alkol ve/veya uyuşturucu madde kullanımı, kayıpla ilgili yerlerden kaçınma gibi baş etme yöntemlerini ele almak ve kişiyle bunları konuşmak.

Yas sürecinin belirtilerin şiddetli olduğu, beklenenden uzun sürdüğü, kişinin günlük yaşamını, ilişkilerini etkilediği durumlarda psikiyatri uzmanına yönlendirmek.

Ölümün ardından ortaya çıkabilecek ruhsal bozukluklar (depresyon, kaygı bozukluğu, intihar düşünceleri ve girişimleri gibi) konusunda dikkatli olmak ve psikiyatri uzmanına yönlendirmek."