Hilal Çakır
Yavaş yaşlanma, hayat boyunca edinilecek bazı alışkanlıklarla mümkün olabilir. Araştırmaya göre, yaşlanmayı yavaşlatacak bazı alışkanlıklar bulunuyor. Peki yavaş yaşlanmayı mümkün kılan o alışkanlık neler?
Yaşlamayı yavaşlatan etmenler
Columbia Üniversitesi araştırmacılarının hazırladığı rapora göre, "Yaşamın Temel 6 sı" olarak adlandırılan altı davranış benimsendiğinde, biyolojik yaşlanma önemli ölçüde yavaşlatılabiliyor.
Daha iyi beslenin.
Çeşitli meyve ve sebzeler, tam tahıllar, sağlıklı protein kaynakları (çoğunlukla bitkiler ve deniz ürünleri), tropikal olmayan bitkisel yağlar ve minimum düzeyde işlenmiş gıdalar içeren bir diyet tüketin. Tuzu ve alkolü azaltın ve ilave şekerlerden kaçının.
Daha aktif olun.
Haftada en az 150 dakika orta ila şiddetli fiziksel aktivite ve haftada iki gün ağırlık kaldırma veya direnç eğitimi gibi orta ila yüksek yoğunluklu kas güçlendirme aktivitelerini hedefleyin.
Sigarayı bırakın.
Her gece ortalama yedi ila dokuz saat uyumaya çalışın.
Kilonuzu yönetin.
Vücut kitle endeksinin 18,5 ile 25 arasında olması olarak tanımlanan normal kiloya ulaşmaya çalışın.
Kolesterol seviyelerini kontrol edin.
Çoğu yetişkin için LDL ("kötü" kolesterol) seviyesinin 100'ün altında olması önerilir. Yüksek risk altındaki kişiler için ise LDL seviyesinin 70'in altında olması önerilir.
Kan basıncınıza dikkat edin.
Araştırma, kademeli değişikliklerin bile kalp sağlığını iyileştirebileceğini ve yaşlanmayı yavaşlatabileceğini gösteriyor.