AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Cilt sağlığında aktif olan bazı vitaminler vardır. Eksiklikleri ciddi sorunlara neden olur. Hatta o vitamin eksikliği yaşlanmayı hızlandırır. Bu yüzden uzmanlar yaşlanmanın önüne geçecek o vitaminden düzenli bir şekilde tüketilmesini tavsiye eder. Direk tüketemeyenler için ise vitamini barındıran besinler önerilir.
E vitamini vücutta ne kadar azsa yaşlanma o kadar hızlı ilerler. E vitamini eksikliği öncelikle tırnak kırılmasına ve saç dökülmesine neden olur. Akabinde de cilt yapısında bozulmalara yol açar.
Özellikle göz altı morluklarına yol açan E vitamini eksikliği ciddi bir sorundur. Şimdilerde kapsül, serum ve krem olarak üretilen E vitamininin vücut tarafından enzimlenmesi için uzmanlara göre besinlerdeki saf halinin alınması lazım. Çünkü besinlerle vücuda aktarılan E vitamini hızla kana karışır.
Çoğu kişi bilmez ama kuru üzüm ciltteki elastik yapıyı güçlendiren E vitaminini sağlar. Günde bir avuç kuru üzüm kandaki demir sayısını artırır. Bu da vitaminlerin hızla emilmesine neden olur. Kuru üzüm güzel bir cildin ilk sırrıdır.
Tere E vitamini bakımından zayıf bir ot olabilir. Ancak vücutta E vitaminini enzimlemesini sağlayan en iyi ottur. Tırnakları güçlendirerek kırılmasını önlediği gibi tere saç diplerindeki hücreleri de yeniler.
Haftada bir tane tüketilen avokado cilt bariyerinin yumuşamasını ya da sertleşmesini engeller. Hücre dokularını güçlendirerek sivilce ve gözenek oluşumunu engeller.
Balık türleri arasında en fazla E vitamini barındıran uskumrudur. Özellikle kış aylarında haftada 2 defa tüketilen uskumru cildin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar.