Nur Sena Sarıtaş
Sivas yöresel lezzetleriyle öne çıkan bir şehir. Bunlardan biri de ev halkını bir araya getiren tel helvası. Genellikle kış aylarında yapılan ve tamamlanması 5 saat süren tatlı, lezzetiyle damak çatlatıyor. Peki, tel helvası nasıl yapılıyor?
SİVAS'IN TEL HELVASI TARİFİ
Sivas'ın yöresel lezzetlerinden olan ve yapımı 5 saat süren tel helva, günümüzde de yaşatılmaya çalışılıyor. Şeker, su ve limon tuzu karışımı, en az 4 saat kaynatılıyor.
Yeterli kıvama ulaşan şerbet, kar üstünde soğutularak uygun boyutlara getiriliyor. Geçmişi Osmanlı'ya dayanan ve kıvamı ustalık gerektiren asırlık tatlı, kavrulan un ile çekiliyor.
6 kişinin bir tepsi etrafında toplanarak çektiği tatlı, birlik ve beraberliğin sembolü olarak biliniyor. Yapımı uzun saatler süren tel helvası, lezzeti ile damak çatlatıyor.
"BU KÜLTÜRLER UNUTULDU"
Tel helva ustası Murat Aygün, helvanın yapımının çok zahmetli olduğu için unutulmaya yüz tuttuğunu belirterek, " Sivas tel helvası unutulmaya yüz tutmuş tatlılardan birisidir. Bunu gün yüzüne çıkarmak için gerekli çabaları sarf ediyoruz. Sivas'ın eskiden kış geceleri ve sıra gezmeleri vardı. Telefon, internet, araba gibi etkenler yokken insanlar bir araya gelerek şarkılar ve türküler eşliğinde helva çekerlerdi. Kafelerin ve restoranların çıkmasıyla bu kültürler unutuldu. Tel helvası gerçekten çok zahmetli bir iştir ve yaklaşık yapımı 5 saat sürüyor. Yapımı ustalık isteyen ince bir iş olduğu için insanlar bunu bilmediği için helvayı tutturamıyor. Çünkü bunu yapmasının bir sevdası var. El lezzetini katarak bunu yapmak gerekiyor. Yapımında kullanılan malzemeler birinci sınıf malzemelerden yapılıyor. Yapımı çok zahmetli olduğu için unutulmaya yüz tutuyor. Bu helva marketlerde satılmıyor. Helvanın içerisinde kimyasal bir şey olmadığı için yaptıktan sonra hemen tüketilmesi gerekiyor" dedi.