Yanlış diyetler kilo aldırıyor! Zayıflamanın püf noktası: Motivasyon

“Diyet” son günlerde herkesin birbirine sorduğu konuların başında geliyor. Hemen hemen birçok kişi diyete başlar başlamaz kilo vermek istiyor ve sonuç hüsran oluyor. Peki, hızlı kilo verememenin nedeni nedir? Mor Papatya'ya değerlendirmelerde bulunan Diyetisyen Gizem Gençyürek, diyet yapanlar için zayıflamanın püf noktaları anlattı.

Diyet nasıl yapılmalı? En hızlı kilo verdiren diyet hangisidir? diye ardı arkası kesilmeyen birçok sorunun cevabı İnternette en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Bazı insanlar çok uğraşsa da kilo veremiyor. Hızlı kilo verememenin nedenini Mor Papatya'ya anlatan Diyetisyen Gizem Gençyürek, yanlış diyetlerin kilo almaya sebep olduğunu söyledi.

Aksam.com.tr’den Merve Kantarcı Çulha’nın sorularını yanıtlayan Medipol Pendik Üniversite Hastanesi’nden Diyetisyen Gizem Gençyürek, hızlı kilo verdiren diyetler hakkında bilinmeyenleri anlattı. İşte diyetlerle ilgili en çok yapılan hatalar ve zayıflamanın püf noktaları…

Diyete başlar başlamaz kilo vermek isteniyor. Bu mümkün mü? Vücut kilo vermeye ne zaman başlıyor?

Bilimsel olarak insan vücuduna giren enerji/kalori kaybedilen enerjiden düşük olduğu o zaman bir kalori açığı meydana gelir ve kişi kilo kaybetmeye başlar. Ancak bu durum herkes için aynı zamanlama ile olmaz, kimilerinin metabolizması diyete hemen uyum sağlayıp yağ yakımına geçerken kimi metabolizma direnç gösterme eğiliminde olabilir ve bunun pek çok nedeni olabilir; çeşitli rahatsızlıkların varlığı veya uzun süre diyet yapılması gibi. Bazen de kişiye göre değişen dirençli kilolar vardır bu durumda en önemli şey sabırlı olup motivasyon kaybı yaşamamak ve vücudu strese sokmamak.

Yaz mevsimi gelince herkeste zayıflama telaşı başlıyor. Bu noktada en çok yapılan hatalar nelerdir?

Uzun bir zaman aralığında alınan kiloların çok kısa bir zamanda verilmeye çalışılması çok yanlış bir karardır. Bu durumda kolay yoldan kilo vermek amacıyla çok kısıtlı diyetlere, detoks sularına, kürlere başvurulabiliyor. Uzun süre uygulanmaması gereken kalori açısından çok kısıtlı diyetler verdiğimiz kiloların fazlasıyla geri dönmesine neden olabilir, hızlı kilo vermek adına yapılan bir takım detoks ve kürler ise böbreklerimize zarar vererek organ hasarına varan zararlara neden olabilir.

Kilo vermek için nasıl bir yol izlenmeli?

Mutlaka konunun uzmanına başvurulup, fiziksel/kişisel/biyokimyasal özelliklere uygun diyet programları yapılması gerekiyor. Kişiye özel hazırlanan diyet programlarına sadık kalınıp belirli zaman aralıklarında mutlaka takip sağlanmalı, diyete karşı ne kadar çok şey biliyor da olsak bir takip mekanizması işimizi her zaman kolaylaştırmaktadır.

Zayıflamanın püf noktaları nelerdir?

Önemli olan nokta sağlıklı kilo kaybı yaşamaktır ve bunun öncelikle yapılması gereken gerçekçi hedef koymaktır. Bunun yanında asıl hedefe giden yola küçük hedefler koymaktır. Bunlara ulaşmak motivasyon kazanmayı ve bir şeyleri başarma hazzı yaşamayı sağlar. 

Diyete adaptasyon ve motivasyon artar. Diyet kelimesi çoğu zaman itici gelebiliyor ve kişi kendini kısıtlanmış hissediyor bu nedenle sağlıklı beslenme programı olarak bu süreci adlandırmak çoğu zaman daha doğru kalıyor. Bu süreci yasak süreci olarak görmemeliyiz porsiyon kontrolü ile kendimizi mutlu etmeyi bilmeliyiz. Bazen de karşı tarafa hayır demeyi öğrenmeliyiz. Bu süreçte sık beslenmekte bir sonraki öğünde kontrolsüz yemek yemenin önüne geçeceği için zayıflama üzerinde olumlu katkı sağlamaktadır.

Diyet Günlüğü programını izlemek için tıkla

Mutlu Kahvaltılar programını izlemek için tıkla