Yanlış bitki çayı seçimine dikkat! Sağlığı riske atıyor

Yanlış bitki çayları sağlığa zarar verebilir. Özellikle osteoporoz, kalp hastalığı, diyabet, kanser gibi hastalıkları olanları uyaran uzmanlar, ''Bitki çayları masum değildir.'' dedi. Peki, bitki çayları neden tehlikeli? İşte cevabı...

AA

Bitki çaylarının en çok tüketildiği mevsimdeyiz. Bitki çaylarının kullanılan ilaçlarla birlikte etkileşime geçtiğinde tehlikeli olabileceğini belirten uzmanlar, bitki çayı alırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

AA'da yer alan habere göre uzmanlar, bitki çaylarının, dikkatli tüketilmemesi halinde sağlığı tehdit edebileceği belirtti.

Mevsimsel hastalıklara karşı kendini korumak isteyenler ya da fazla kilolarından kurtulmaya çalışanlar, bitki çaylarını sık tüketiyor. Peki, bitki çayı alırken nelere dikkat edilmelidir?

Özellikle ıhlamur, ada çayı, rezene, yeşil çay, papatya, lavanta, biberiye, zencefil, zerdeçal ve tarçın gibi bitkilerin çayları çok tercihe diliyor.

Prof. Dr. Nurhan Ünüsan, doğru tüketilmeyen bitkilerin insan sağlığını tehdit edebileceğini söyledi.

"BİTKİSEL ÇAYLAR MASUM DEĞİLDİR"

Birçok ilacın bitkilerden yapıldığını anımsatan ve yanlış bitki çayı tüketmenin, yanlış ilaç tüketmek kadar zararlı olabileceğine dikkati çeken Ünüsan, şöyle konuştu:

"Mesela ada çayını hamileler ve emziren annelerin kesinlikle tüketmemesi gerekiyor. Çünkü hormon seviyelerinde farklılıklara neden oluyor. Osteoporoz, kalp hastalığı, diyabet, kanser gibi teşhisler konulmuş ya da ilaç kullanan kişilerin çok daha dikkatli olması gerekiyor. Bilinmeli ki bitkisel çaylar masum değildir. Çünkü içinde etken maddeleri vardır. Zaten çoğunlukla ilaçlar da bitkilerden yapılır. Dolayısıyla tükettiğimiz bitkilerin, kullandığımız ilaçlarla etkileşime girebileceğini de unutmamak gerekiyor."

"İLAÇLARLA AYNI HASSASİYETTE TÜKETMELİYİZ"

Ünüsan, bitkilerin hazırlanış yöntemlerine göre olumlu ya da olumsuz etkileri görülebileceğini, bazılarının demlenerek, bazılarının da kaynatılarak tüketilmesi gerektiğini ifade etti.

Doktorların verdiği ilaçlara bile şüpheyle yaklaşanların bitki çaylarını hiç düşünmeden tüketebildiğini kaydeden Ünüsan, şöyle devam etti:

"Ebeveynlerden veya çevreden gelme alışkanlıklar nedeniyle bitkileri sorgulamadan tüketebiliyoruz. Doktorlarımızın verdiği ilaçları kullanırken sabah mı akşam mı, aç mı, tok mu, günde kaç tane, bunların hepsine dikkat ediyoruz. Nasıl herkes her ilacı kullanamıyorsa veya ilaç kullanırken son derece dikkat ediyorsak, bitkileri tüketirken de aynı hassasiyeti göstermeliyiz. Eskiden komşudan ilaç alma alışkanlığı vardı. Bunun son derece azalması nasıl memnuniyet vericiyse, özellikle kurutulmuş bitkileri kullanırken, çaylarını yaparken de çok dikkatli olmalıyız. Mutlaka uzmanlardan, aromaterapistlerden, fitoterapistlerden, eczanelerden veya diyetisyenlerden yardım almalıyız."