Yalnızlığın ilacı ortaya çıktı

Yeni bir araştırma yalnızlıkla ilgili bilinenleri alt üst ediyor. Yalnızlığın önemli bir halk sorunu olduğunu ortaya koyan araştırma yalnızlığın bir kişinin ölüm riskini, hava kirliliği, obezite veya kötü alkol kullanımından yüzde 45'ten daha fazla artırdığını ortaya koydu. Peki, yalnızlığın ilacı ne? İşte araştırmanın cevabı…

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre yalnızlığın ilacı belli oldu. Yalnızlık kişide duygusallığı ve hastalıkları artırırken doğayı görmek yalnızlık duygusunu azaltıyor.

NTV'de yer alan habere göre yalnızlık ölüm riskini sağlık problemlerine kıyasla yüzde 50 artırıyor.

İngiltere'de yapılan yeni bir araştırmaya göre, şehirlerde doğa ile temas, yalnızlık hissini önemli ölçüde azaltıyor.

Scientific Reports adlı dergide yayımlanan çalışma, yalnızlığın önemli bir halk sorunu olduğunu gösterdi. Ayrıca, bu durumun bir kişinin ölüm riskini, hava kirliliği, obezite veya kötü alkol kullanımından yüzde 45'ten daha fazla artırdığı ortaya konuldu.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAKİ KENTLERDEN VERİ TOPLANDI

Bilim insanları yapılan çalışma kapsamında, Urban Mind araştırma uygulamasını kullanarak dünyanın dört bir yanındaki kentlilerden veri topladı.

İnsanlardan iki hafta boyunca günde üç kez rastgele, uyanık oldukları saatlerde, yalnızlık, aşırı kalabalık, sosyal içerme ve doğa ile temas hakkında basit soruları yanıtlamaları istendi. 750'den fazla kişi bu değerlendirmelerin 16 bin 600'ünü sağladı.

Araştırmacılar; katılımcıların yaş, etnik köken, eğitim durumu ve mesleğini hesaba kattığında, doğayla temasın ve sosyal içerme duygularının yalnızlık üzerindeki faydalarını istatiksel olarak kanıtlamış oldu.

AĞAÇLAR VE GÖKYÜZÜ ŞİFA

Sonuçlarda aşırı kalabalık hissinin yalnızlığı ortalama yüzde 39 oranında arttırdığı görüldü. Ancak insanlar ağaçları veya gökyüzünü görebildikleri veya kuşları duyabildikleri zaman, yalnızlık duyguları yüzde 28 oranında azaldı.

SOSYALLEŞMEK ETKİLİYOR

Sosyal içerme duyguları da yalnızlığı yüzde 21 oranında azalttı ve bu duygular doğayla temasla örtüştüğünde faydalı etki yüzde 18 yükseldi.

Sosyal içerme kavramı, bir insanın toplumsal kimliğinin ve hukuki kişiliğinin tam olarak tanınması, yani bireyin toplum içinde kendini tam olarak gerçekleştirebilmesi anlamına geliyor.

Bulgular yalnızlığı azaltmaya yönelik müdahalelere işaret ederken, araştırmacılar şunları söyledi:

"Özellikle yoğun nüfuslu şehirlerde sosyal içermeyi ve doğayla teması artıran özel önlemler uygulanmalıdır. Örneğin ormanlık yürüyüşlerin İngiltere'ye yılda en az 185 milyon sterlin tasarruf sağladığı tahmin edildiğinden, doğada geçirilen zamanın refahı artırdığı biliniyor. Şehirlerdeki doğal alanlar, insanların bir yere bağlılık duygularını artırarak veya daha fazla sosyalleşme fırsatı sağlayarak yalnızlığı azaltabilir."