Yalnız kalamama ve kapalı alan korkusu agorafobi anlamına geliyor

Panik atak agorafobi ile birlikte olabilir. Agorafobi, yalnız sokağa çıkmaktan, kapalı bir yerde (otobüs veya sinema salonu) sıkışıp kalmaktan, çıkamamaktan duyulan aşırı korkudur. Bu duyguları zaman zaman çevremizde birçok insanda fark ederiz. Peki, agorafobisi olan insanlarla karşılaştığımızda ne yapmalıyız, tedavisi nedir? İşte yanıtlar...

Bazı insanlar için hayatındaki sıkışmışlık hissine sebep olan her şey bir anda korkuya neden olur. Evden tek başına çıkmamak, kalabalık ortamlarda huzursuz olmak, yanında birini istemek, asansör, uçak, otobüs gibi yerlerden uzak durmak gibi günlük hayatın parçası olan her şey agorafobisi olan insanlar için kâbustur. Agorafobi panik bozuklukla birlikte görülmektedir. Kişinin günlük hayatını etkileyen agorafobi vücudu her an uyaran bir alarm gibidir.

AGORAFOBİ PANİK ATAKLA BİRLİKTE GÖRÜLEBİLİR

Yaşam boyu en az bir panik nöbeti geçirme olasılığı yüzde 10'dur. Hemen her yaşta başlayabilmekle beraber erişkin dönemde başlangıç daha sıktır. Kadınlarda, erkeklere göre 2- 3 kat fazla görülür. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı azalır. 65 yaş üzerinde görülmesi daha nadirdir.

Panik atak agorafobi ile birlikte olabilir. Agorafobi, yalnız sokağa çıkmaktan, kapalı bir yerde (otobüs veya sinema salonu) sıkışıp kalmaktan, çıkamamaktan duyulan aşırı korkudur. Böyle durumlarda bireyler, panik atağı geçireceğinden veya utanılacak bir duruma düşeceklerinden ve yardım alamayacaklarından aşırı korku duyarlar. Bu durumlardan kaçınırlar veya güvenlik sağlayıcı davranışları devreye sokarlar (biriyle dışarı çıkmak, kapıya en yakın yerde oturmak gibi).

AGORAFOBİ HANGİ DURUMLARDA ORTAYA ÇIKAR?

Sinir sistemine bağlı biyolojik nedenler

Travmalar

Genetik yatkınlık

Metro, uçak, asansör gibi kontrolün kendisinde olmadığı alanlar olduğunda agorafobi meydana gelebilir.

PANİK ATAK NEDENLERİ NELERDİR?

Panik atağı sırasında hasta aşırı endişeli görünmektedir. Telaşlı konuşur ya da konuşamaz. Zihni bulanık gibidir. Kendini garantiye almak için bir yere oturur veya donup kalır. Düşünce içeriğinde bayılacağı, öleceği, ölmesine neden olacak ağır bir hastalık geçirmekte olduğu yer alır. Panik atağı dışındaki zamanlarda tekrar panik atağı geçireceğine dair düşünceleri olur. Atak sırasında (normalde veya başka bir hastalık nedeniyle olmayan) aşırı terleme, yüz kızarıklığı, kan basıncının ve nabzın yüksekliği, ellerde titreme ve hızlı soluk alıp verme görülebilir. Ataklar dışındaysa tamamen normal görünür.

AGORAFOBİNİN BELİRTİLERİ NELER?

Kişi evden çıkmak istemiyorsa ya da tek başına çıkmıyorsa

Asansör, uçak, otobüs gibi yerlerde bulunamıyorsa,

Kalabalık ortamlarda bulunmak istemiyorsa,

Sinema tünel gibi yerlerde kapalı alan korkusu varsa

Bu tür yerlerde bulunduğunda panikleyip, nefes darlığı çekeceğini,

bayılacağını düşünüp, istediği zaman o ortamdan çıkamayacağını düşünüyorsa,

Birçok şeyde aklına ilk olumsuzluklar geliyorsa

İş, aile ve okul yaşantısında kaygılıysa

Yaşanan bu durum aylarca devam ediyorsa agorafobinin varlığından söz edilebilir.

PANİK ATAK TEDAVİSİ NEDİR?

İlaç ve psikoterapi oldukça tedavide oldukça etkilidir ve tam düzelme sağlanabilmektedir. Hastalığın sıklığı, tanısı, oluş mekanizmalarının açıkça anlatıldığı ruhsal eğitimin tedavide önemli bir etkisi vardır. Hastalık belirtileri düzeldikten sonra tedaviye doktor önerdiği sürece devam edilmelidir.