ELİF ÇARMAN
Yalan söyleyen insanı nasıl anlarız? Birçok kişi karşısındakinin yalan söylediğini hissetse de bunu kanıtlayamaz. Bir insanın yalan söylediğini anlamanın kesin ve bilimsel yolları bulunuyor. Size söylenen yalanı anlamak için birkaç basit işareti takip ederek doğruyu bulabilirsiniz.
Yalan söylediğini hissettiğiniz kişiyi gözlemleyin ve sorular sorun. Gerçek her zaman kendini belli eder, yeter ki ipuçlarını takip edin. Eğer göz hareketleri, beden dili, ses tonu, hikayelerindeki tutarsızlıklar ve aşırı savunmacı tavırlar bir arada gözlemleniyorsa, büyük ihtimalle karşınızdaki kişi gerçekleri saklıyordur. İşte yalan söyleyen insanları anlamanın 5 kesin ipucu...
Yalan söyleyen kişiler genellikle göz teması kurmaktan kaçınır ya da gereğinden fazla göz teması kurarak dürüst görünmeye çalışır. Göz hareketleri ise yalanı ele veren en önemli işaretlerden biridir. Eğer karşınızdaki kişi sorduğunuz soruya; sürekli gözlerini kaçırarak, aniden gözlerini sağa sola kaydırarak veyahut gereksiz göz teması kurup ikna etmeye çalışarak cevap veriyorsa şüphelenebilirsiniz.
BİNGO: Kişi sağa bakıyorsa hayal kuruyor, sola bakıyorsa geçmişte yaşanmış bir şeyi hatırlıyor olabilir. Eğer sorunuza cevap verirken sürekli sağa bakıyorsa, büyük ihtimalle uyduruyor olabilir.
Beden dili, yalan söyleyen insanları ele veren en büyük ipuçlarından biridir. Gerçek duygularla söylenen sözler birbirini desteklemelidir. Eğer kişi söyledikleriyle beden dilini eşleştiremiyorsa, yalan söylüyor olabilir. bir kişinin yalan söylediğini; ellerini saklaması, aşırı el ve yüz hareketleri yapması, dudaklarını ısırması ve sık sık boğaz temizlemesinden anlayabilirsiniz.
BİNGO: Omuz silkme, başını istemsiz oynatma gibi küçük mikro ifadeler de yalanın bir göstergesi olabilir.
Bir insan yalan söylediğinde, ses tonu genellikle değişir. Sesin tonlaması, ritmi ve hatta nefes alışı bile fark edilir şekilde değişebilir. Nasıl anlarız? İşte böyle; normalden daha hızlı ya da yavaş konuşuyorsa, ses tonu yükseliyorsa ve cümleleri daha çok "şey, yani, aslında" gibi dolgu kelimeleriyle dolduruyorsa yalan söylüyor olabilir.
BİNGO: Yalan söyleyen kişiler genellikle hikayelerini desteklemek için gereğinden fazla detay verirler. Eğer bir kişi fazla detay vererek sizi ikna etmeye çalışıyorsa, gerçekleri çarpıtıyor olabilir.
Yalan söyleyen bir kişi, hikayesini tekrar anlatırken genellikle küçük detayları değiştirme eğilimindedir. Çünkü gerçek yaşanmış olaylar doğal bir akışla anlatılırken, uydurulmuş hikayelerde detaylar değişebilir. Karşınızdaki kişinin hikayesinin sahte olduğunu düşünüyorsanız bunu şöyle anlayabilirsiniz; aynı soruyu farklı zamanlarda sorduğunuzda hikayesi değişiyorsa, detayları hatırlamakta zorlanıyorsa ve bir olayın sadece belirli kısımlarını anlatıyorsa.
BİNGO: Bir kişi gerçekten yaşadığı bir şeyi anlatırken duygularını da ifade eder, ancak yalan söyleyen kişiler genellikle olayları duygusuz ve mekanik bir şekilde anlatır.
Yalan söyleyen bir kişi, gerçeği sakladığını bildiği için genellikle kendini korumak amacıyla aşırı savunmacı bir tavır sergileyebilir. Peki nasıl anlarız? "Neden bana inanmıyorsun?", "Beni sorguluyor musun?" gibi karşı saldırıya geçiyorsa, gereksiz yere sinirleniyorsa veya konuyu değiştiriyorsa ve sakin bir soru sorduğunuzda bile agresif bir tepki veriyorsa büyük ihtimalle bir şeyleri saklıyordur.
BİNGO: Gerçekler nettir ve anlatılması kolaydır. Eğer biri size sürekli kendini savunma ihtiyacı hissediyorsa, ortada bir yalan olabilir!