AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Yemek pişirmeden en kolay yöntem olan fırın bu yüzden çok fazla kirlenir. Detaylı ve iyi temizlenmediğinde yemek atıkları mikrop yuvasına döner. Bu da bir sonraki yemeklerin sağlıksız olmasına neden olur. Öte yandan fırının fan kısmına giren yağ kalıntıları fırına hasar verebilir.
Ancak fırını temizlerken kullanılan kimyasal malzemelerde fırının daha da sağlıksız olmasını sağlar. Bu durumu önlemenin en etkili yolu, doğal yollarla fırını temizlemekten geçiyor.
Bir kabın içine karbonat ve limon suyu koyun karıştırın. Bulaşık süngerini bu karışıma batırıp fırını iyice ovalayın. 10 dakika bekleyin bu kez de sıcak bir suyun içine sünger batırıp tüm fırını yeniden silin. Islak bir bezle silip kurulayın.
Amonyak tozu ve sirke de fırındaki yağları 10 dakika içinde çıkarmaya yardımcı olur. Bir kabın içine amonyak tozu ve sirkeyi karıştırıp diş fırçasını batırıp fırının her yerini fırçalayın. Özellikle yağlı alanları fırçaladıktan 10 dakika sonra ıslak bir bez yardımıyla silin.
Portakal yağı beyaz sabun fırını hem temizler hem de iç kokusunu değiştirir. Yemek piştikçe fırın içine kalan kokuyu gidermek için bu iki malzeme kullanılır. Bir kabın içine sıcak su ve bir kalıp beyaz sabun atın. Bir kaç damla portakal yağını ekledikten sonra içine bulaşık süngeri batırıp tüm fırını silin. Temiz bir bezle de sildikten sonra kurulayın.