Waffle tarifi, yapılışı ve malzemeleri MasterChef'te yapılması ile gündeme geldi. Bilindiği üzere bu protein açısından zengin, düşük karbonhidratlı waffle'ların tadı klasik olanlar kadar lezzetli ama önemli ölçüde daha sağlıklı. Waffle yapılışında üm malzemeleri eklemek için yeterince büyük bir kap kullanarak başlayın. Açıkçası, aynı anda iki veya üç porsiyon pişirmeye karar verirseniz, daha büyük bir kaseye ihtiyacınız olacaktır. İnternet aramalarında araştırılan "Waffle nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? Pratik Waffle tarifi tavada nasıl yapılır?" soruların yanıtları haberimizde.
WAFFLE TARİFİ NASIL YAPILIR?
Waffle Tarifi içerisinde ilk olarak waffle hamuru için yumurta ve şekeri mikser ile köpük köpük olana kadar çırpın.
İçine vanilya, kabartma tozu ve sütü ekleyip çırpmaya devam edin.
Aldığı kadar un ekleyin ve akışkan bir hamur elde edin.
Hafifçe yağladığınız tavaya ya da tost makinesine bir kepçe yardımıyla waffle hamurunu azar azar dökerek her iki tarafını da pişirin.
Tavadan aldığınız waffle'ın üzerine çikolatalı fındık ezmesini sürün.
Muz ve kivileri dilimleyip waffle'ın üzerine dizin.
Son olarak iri dövülmüş fındık serpin ve çikolata sosunu üzerine gezdirip servis edin. Afiyet olsun.
Waffle iştah açıcı görüntüsü ve eşsiz lezzeti ile küçük büyük herkesin sevdiği bir yiyecektir. Waffle, isminden de anlaşılacağı üzere Türk mutfağına özgü bir yiyecek değildir. Ülkemize gelmesi de çok eskiye dayanmaz. Kısa sürede özellikle gençler ve çocuklar tarafından çok sevilerek yenen bir yiyecek haline gelmiştir.
Waffle köken olarak Belçika ve Fransa'da yenilen bir besindir. Waffle bir tür tatlıdır. Hamurdan yapılan bu tatlının yapımı için özel olarak waffle makinası bulunmaktadır. Ülkemizde waffle'ın yuvarlak şekilli olanı yapılmaktadır. Ama Amerika, Yunanistan, Hollanda, Fransa ve Belçika gibi ülkelerde waffle'ın çok daha farklı çeşitleri yapılmaktadır.
Belçika'da daha ince ve gevrek waffle tüketilir. Amerika' da ise daha kalın çoğunlukla üzeri ayrıca yağlanarak değişik şuruplar dökülür bu şekilde kahvaltılarda tercih edilir. Öte yandan Amerika' da waffle'ın baharatlı, tuzlu şekilleri de yapılır. Japonya' da yapılan waffle ise daha ilginçtir. Waffle bizdeki gibi daha kalındır ve balık şekli verilmiştir, waffle siyah ve beyaz krema eşliğinde tüketilir. Waffle' ın çeşitleri başlıklar halinde şöyle sıralanabilir:
Belçika'nın Liege kentinde yapılan waffle, sade olarak yenir. Bu waffle makinadan çıktığı gibi sade olarak tüketilir. Yüzey kısmı daha çıtır ve karamelizedir. Buna Liege waffle adı verilir.
Bitter çikolatalı waffle
Karamel aromalı ve soslu waffle
Sütlü waffle
Antep fıstıklı waffle
Muz aromalı waffle
Frambuaz aromalı waffle
Sütlü çikolatalı, muz ve çilekli waffle
Çikolata soslu, krokanlı, muz ve çilekli waffle
Böğürtlen, frambuaz, çilek ve beyaz çikolatalı waffle
Dondurmalı, antep fıstıklı ve çikolatalı waffle
Kestane şekerli, fındık çikolatalı, muzlu waffle
Ananas, kivi, çilekli ve sütlü çikolatalı waffle
Damla çikolatalı, kivi, çilek ve sütlü çikolatalı waffle
Bademli, muzlu, sütlü çikolatalı waffle
Mango, kivi, çilekli bitter çikolatalı waffle
Kestane şekerli, karamel soslu, kivili, bitter çikolatalı waffle
Liege usulü waffle
Amerikan usulü baharatlı ve tuzlu waffle
Hindistan cevizli, muzlu, çikolata soslu waffle
Alman usulü çilek, muz ve çikolatalı waffle
Waffle makinanız ya da kullanacağınız tava ve benzeri aparatın muhakkak ısınmış olması gerekir.
Waffle pişmek üzere waffle makinasına alınınca ısı düşürülmelidir. Orta ısıda pişmesi gerekir.
Waffle pişirirken ısı kontrol edilmelidir. Başarılı ve lezzetli bir waffle içi yumuşak dışı çıtır çıtır olandır. Bunun için pişirirken özen göstermek gerekir.
WAFFLE SÜSLEMELERİ
Waffle, ülkemizde pek sevilen bir hamur tatlısı haline geldi. Süslemesinde kullanılan soslar, taze meyveler tamamen sizin damak tadınıza kalmıştır. Ancak elbette bu kombinasyonları yaparken birbiri ile uyumlu unsurları bir araya getirmek sonucu daha başarılı ve lezzetli kılacaktır. Örneğin; çilekli waffle bitter çikolata sosu ile daha fazla beğeni kazanacaktır. Aynı waffle çilek ve beyaz çikolata sos ile belki de aynı lezzeti vermeyecektir.
WAFFLE DAHA NEFİS YAPACAK LEZZET ÖNERİLERİ
Waffle yaparken bu ayrıntılara dikkat ederseniz daha başarılı sonuç elde edersiniz:
Waffle yaparken hamurun içerisine bazı doğal özlü aromalar ilave etmek waffle tatlınızı daha da lezzetlendirir. Örneğin; vanilya aroması ya da muzlu bir waffle yapacaksanız muz aroması gibi.
Waffle hamurunu hazırladıktan sonra bir saat kadar buzdolabında mutlaka dinlendirin.
WAFFLE KAÇ KALORİ
Waffle'ın 100gramında yaklaşık olarak 290 kalori bulunur. Waffle besin değeri ise şöyledir. Kalsiyum oranı yüzde 20, demir oranı yüzde 4, A vitamin oranı yüzde 2 ve protein içeriği yüzde 16 civarındadır. Sanılanın aksine karbonhidrat oranı çok yüksek olmayıp sadece yüzde 5 oranındadır.
WAFFLE KİLO ALDIRIR MI?
Waffle, kalorisi pek düşük olmayan bir besindir. Özellikle de waffle üzerine ilave edilen meyve, çikolata, sos gibi besinler ile birlikte tüketildiği için kalori miktarı daha da artmaktadır. Tansiyon hastaları, şeker hastaları ve kronik rahatsızlıkları olanlar waffle konusunda biraz daha dikkatli olmalıdır. Çünkü waffle bir hamurlu tatlıdır. Üzerine eklenen soslar, muz gibi şeker oranı yüksek meyveler ani şeker seviyesi yükselmesine sebep olabilirler. Fakat Liege usulü sade waffle tercih edilebilir. Ancak normal waffle eklenen soslar, çikolatalar, muz, frambuaz, çilek gibi meyvelerle birlikte ciddi bir kalori miktarına ulaşmaktadır. Bu nedenle waffle kilo aldırır denilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken waffle tüketiminin daha seyrek ve ölçülü olmasıdır.