AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Yüzyıllardır alternatif tıpta en faydalı besin olarak geçen pekmez, soğuk havalarda uzun süre mahsur kalanlarında imdadına koşuyor. Soğuk havalara denk gelen doğal afetlerde sıklıkla yaşanan bu durum karşısında uzmanlar pekmez tüketiminin bir kez daha altını çizdi.
Vücut uzun süre soğuğa maruz kaldıktan sonra birden besin tüketmesi ya da sıcak bir şey tüketmesi sindirime hasar verir. Hatta organlarda hasara nedenler olabilir. Bu yüzden uzmanlar direk sıcak bir şey tüketip vücut dengesini daha çok alt üst etmek yerine pekmezi tavsiye eder.
* İçeriğinde yüksek oranda antioksidan barındıran pekmez, hücrelerin hızla yenilenmesini sağlar. Uzun süre soğukta kalan bazı vücut uzuvları işlevselliklerini kaybeder. Çünkü vücutta kan akışı kesilir. Ancak pekmez bu dengeyi normalde tutarak vücut ısısının daha fazla düşmesini engeller.
* İçeriğine biraz limon sıkıp tüketildiğinde yemek borusundan mide ve bağırsaklara kadar düzenli çalışmasını sağlar. Vücudun demir eksikliğini gidererek kanın damarlardan daha hızlı akmasını sağlar.
* El ve ayaklarda meydana gelen üşümeyi anında keser. Soğuk havaya uzun süre maruz kalmak akabinden birden sıcak bir şeyler tüketmek vücut dengesini alt üst eder. Bu yüzden pekmez ile vücudun ısı dengesini yavaş yavaş yapmakta fayda var.
* Soğuktan kaynaklı yaşanacak üst solunum yolu hastalıklarını bile önleyen pekmez, ayrıca kaşıntı ve uyku sistemini de dengeler.