Kuşburnular toplanmaya başladı. Türkiye'nin hemen hemen her ilinde yetişen kuşburnu hem reçel olarak hem de çay olarak değerlendiriliyor. Peki, kuşburnu marmelatı nasıl yapılır?
Hem kuşburnunun faydalarını hem de kuşburnudan yapılan tarifleri bir araya getiren bir haber hazırladık.
KUŞBURNU MARMELATI TARİFİ
Kuşburnuyu haşlayın. Ardından süzün ve ezin.
Ezilen kuşburnuları bir süzgeçten, kevgirden geçirin.
Ocakta şekerle kaynatın. İstenen kıvama göre kavanozlara yerleştirin.
KUŞBURNUNUN FAYDALARI
Bağışıklığı güçlendirir
Kuşburnu kolesterolü ve kan basıncını düşürerek kalp sağlığını artırabilir.
İltihaplanmayı azaltır.
Bağışıklığı güçlendirir.
Kuşburnu yağı yaşlanma karşıtı bir meyvedir. Cildi nemlendirir. Cilde elastikiyet kazandırır.
Kuşburnu yağı yara iyileşmesine yardımcı olabilir.
Bağırsaklara faydalıdır. İshal, mide ağrısı ve mide iltihap durumlarında yardımcı olur.
Ağrıları azaltır
KUŞBURNU NASIL TÜKETİLİR?
Kuşburnu reçeli yapılabilir
Çayı yapılabilir
Taze olanlar salatalara ve pudinglere eklenebilir
Marmelatı yapılabilir
Suyu içecek olarak tüketilebilir
YAN ETKİLERE DİKKAT!
Her şeyin fazlası olduğu gibi kuşburnunun da fazlası zarar.
Hamilelerin mutlaka doktora danışarak tüketmesi gerekir. Bunun yanında yüksek dozda C vitamini olduğu için kuşburnu tüketmek mide bulantısını, mide rahatsızlığını, kabızlığı ve mide yanmasını tetikleyebilir.
Son olarak, C vitamini nedeniyle aşırı kuşburnu alımı, tekrarlayan böbrek taşı, orak hücreli anemi ve hemokromatozis hastalarına zarar verebilir.