AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Salata ve makarnaların vazgeçilmezi olan maydanoz, kurutulup baharat formunda kullanılır. Uzmanlar maydanozun içerdiği güçlü çözeltileri sayesinde vücuttaki tüm sistemlerin çalışmasına katkı sağladığının altını çizdi. Adeta vücudun başlama tuşu olan bu baharatı sadece salata ve makarnalara değil çay formunda da tüketmelisiniz.
Yüksek oranda C ve A vitaminlerini barındıran maydanoz, aslında bu gizemi aslında kimse bilmez. Maydanoz yüzyıllar boyunca alternatif tıpta en fazla kullanılan ilaç sayıldı.
Vücudun her bir sistemine ayrı faydası olan maydanoz öncelikle vücuda girer girmez. Durmuş olan sindirim sistemini çalıştırır. Bebeklikten ergenliğe hamilelikten menopoza kadar vücudun hormonal değişimlerinden ilk etkilenen sindirim sistemindeki lif oranını artırarak besinlerin hızla enzimlenmesini sağlar.
Vücutta en fazla görülen demir eksikliği kansızlığa neden olur. Maydanoz bunu anında önler. Bir tutam maydanozu limon sıkıp düzenli tükettiğinizde vücudunuzdaki demir depoları yeniden çalışır.
Gaz vücuttan atılması gereken besinlerin bıraktığı kötü havadır. Ancak bu vücutta kalınca kandan organlara kadar zarar verir. Bu yüzden çay formunda tüketilen maydanoz vücutta gaz birikmesini engeller.
Vücutta su ve iltihap birikmesinin önüne geçer. Özellikle ödem birikmesini engelleyerek vücudun dengesiz kilo almasını engeller.
Yapılan araştırmalarda düzenli olarak yemeklerine maydanoz baharatı koyan kişilerin kansere yakalanma oranının sıfır olduğu tespit edilmiştir.